Dette vet vi om den siktede mannen etter moskéskytingen i Bærum

«Det har vært moro, Valhall venter» skrev gjerningsmannen på et nettforum, og hyllet de siktede etter angrepene i Christchurch, El Paso og San Diego. Så dro han til moskeen.

Philip Manshaus ble mandag framstilt for for varetektsfengsling i Oslo tingrett etter moskéskytingen i Bærum. Til venstre hans forsvarer, Unni Fries.  Foto: Vidar Ruud

Saken oppdateres.

SISTE: Det er den 21 år gamle Philip Manshaus som er siktet etter moskéskytingen i Bærum. Mandag formiddag opplyser politiet at siktelsen mot ham utvides til å omfatte en terrorhandling i tillegg til drap. Han framstilles for fengsling i Oslo tingrett mandag klokken 13.

Mannen i 20-årene som er siktet for drap og drapsforsøk etter moskeangrepet i Bærum erkjenner ikke straffskyld. Det bekreftet hans forsvarer Unni Fries til NTB klokken 23 søndag kveld.

Lørdag ettermiddag dro mannen i begynnelsen av 20-årene til Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Ifølge flere vitner ved moskeen Aftenposten snakket med lørdag kveld, skal mannen ha vært kledd i uniform og bevæpnet med flere våpen. Politiet har ikke bekreftet hvilke våpen eller utrustning mannen hadde.

Gjerningsmannen kom inn i bygget og begynte å skyte.

LES OGSÅ: Politiet: Moskéskytingen i Bærum var et forsøk på en terrorhandling

Det var kun tre personer til stede i moskeen. Et av medlemmene av menigheten, Mohamed Rafiq (65), overmannet gjerningsmannen og fikk lagt ham i bakken til politiet kom til stedet.

Senere fant politiet en ung kvinne død i mannens bolig. Den døde personen har ifølge politiet en familiær relasjon til den siktede. Den unge mannen fra Bærum-området er nå siktet for drap og drapsforsøk. Saken etterforskes også som et forsøk på terrorhandling.

Hjemme i boligen til mannen i beynnelsen av 20-årene fant politiet en død ung kvinne. Politiet har mannen for drap. Angrepet på moskeen etterforskes som forsøk på terror. 

Rektor: - Det må ha skjedd noe spesielt

Siktede gikk ut av Oslo by steinerskole for tre år siden. Rektor ved skolen, Bernard Daub, kjente ham.

– Jeg er overrasket og sjokkert, det var helt uventet. Jeg får det ikke til å stemme. Han var en snill, høflig og vennlig ung mann, og det har aldri vært noe som helst å utsette på atferden hans, sier Daub.

Rektoren forteller om en en elev som utmerket seg særlig med gode tekster.

– Han var flink på skolen og leste noe av sitt arbeid for hele skolen. Han skrev fine ting, sier Daub.

Ifølge Daub ble det ikke lagt merke til noen radikale ideer hverken i tekstene han skrev eller oppførselen hans på videregående.

I et nettforum for høyreekstreme skrev mannen noen timer før moskéangrepet det som trolig var en hyllest til Brenton Tarrant, som som er siktet for å ha drept 51 mennesker i to moskeer på New Zealand i mars. Politiet forteller at siktede også har uttrykt sympati for høyreekstreme holdninger og Vidkun Quisling.

– Ut fra den han har vært og det som han har levert, har vi ikke noe indisier eller tegn på en interesse for slike holdninger på videregående. Det må ha skjedd noe spesielt etter skoletiden. Vi lurer på hva som har skjedd med denne gutten. Jeg forstår det ikke, sier rektoren.

VG: Medelever reagerte

Aftenposten har vært i kontakt med flere tidligere klassekamerater av den den siktede. De beskriver han som snill og omtenksom. En person som gikk i klasse med den siktede på ungdomsskolen beskriver han som en av «de snille guttene», som det er uforståelig at skulle stå bak drapet på stesøsteren og angrepet mot moskeen i Bærum.

Men ifølge VG reagerte medelever på en folkehøgskole på oppførselen hans. En medelev som uttaler seg anonymt til avisen beskrev mannen som høftlig og snill, men at han gradvis forandret seg gjennom skoleåret.

Han skal ha kommet med innvandrings- og kvinnefiendtlig holdninger i diskusjoner, og sagt at bare hvite nordmenn skulle bo i Norge.

Hun sier at hun ikke ble overrasket da hun hørte hva som hadde skjedd.

– Jeg skjønte at noe sånt kunne skje. Jeg har tidligere sagt til en venninne: «Dette kommer ikke til å gå bra, noen kommer til å dø, enten ham eller noen andre».

Synspunktene ha kom med skal ha vakt så mye bekymring blant medelevene, at de varslet en lærer. Læreren, som også er inspektør, bekrefter at de fikk en «tilbakemelding», men sa at de ikke så noen grunn til å kontakte politiet.

Skrev avskjedsmelding på nettforum

Noen timer før angrepet la han ut et innlegg på et nettforum for høyreekstreme. Der skriver han blant annet at hans tid er kommet og at han er «utvalgt av saint tarrant».

Det er trolig en henvisning til Brenton Tarrant, den 28 år gamle australske mannen som er siktet for å ha drept 51 mennesker i to moskeer i Christchurch på New Zealand i mars.

Tarrant filmet selv terrorangrepet og strømmet det direkte til sine følgere på nettet.

I det samme innlegget viser den siktede til at «denne rasekrigen» må flyttes til den virkelige verden og at de som leser innlegget er blitt valgt av ham.

PST opplyser at de bistår Oslo-politiet i etterforskningen.

Politiet opplyser på en pressekonferanse søndag formiddag at de etterforsker hendelsen som en mulig terrorhandling, og undersøker mannens høyreradikale holdninger. De fremhever at mannen har uttrykt sympati for høyreekstreme holdninger og Vidkun Quisling.

Kriminalteknikere fra politiet jobbet til langt på natt inne i boligen der den siktede bodde.  Foto: hans o. torgersen

 

Delte høyreekstremt meme

Han delte også et bilde av et høyreekstremt meme av terrorister som står bak masseskytinger i USA, og som ble inspirert av Brenton Tarrant. I en tekst til bildet hylles de tre terroristene for å ha begått drap på jøder og muslimer.

Et meme kan være et bilde, en video eller annen form for humor eller intern sjargong. Det blir hyppig brukt og spredt i sosiale medier og fora på internett.

Bildet har også elementer som henviser til incel-kulturen, en forkortelse for ufrivillig sølibat. I incel-kulturen mener menn at de er fratatt retten til sex av kvinner.

I likhet med Brenton Tarrant skal siktede ha forsøkt å direktesende angrepet mot moskeen, men den antatte gjerningspersonen mislyktes kommer det frem av innlegget på nettforumet.

Lastet opp mange bilder av seg selv

Mannen i begynnelsen av 20-årene lastet også opp en rekke bilder av seg selv. Bildene viser den antatte gjerningsmannen fra barndom til nyere tid.

Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han er også siktet for å ha drept sin stesøster.  Foto: Privat / NTB scanpix

 

– Vi er kjent med meldinger som den pågrepne har lagt ut i sosiale medier og på diskusjonsforum. Denne aktiviteten er noe av det vi jobber videre med, sa Rune Skjold, fungerende enhetsleder i Oslo politidistrikt, til Aftenposten lørdag kveld.

Hadde formue

Både 21-åringen og stesøsteren (17) var folkeregistrert i boligen der den drepte ble funnet lørdag kveld. Både faren hans og et annet søsken er også folkeregistrert på samme adressen. Den drapssiktede mistet moren sin i førskolealder.

Ligningstallene for 2017 viser at 21-åringen hadde en formue på rundt tre millioner kroner, men sto oppført tilnærmet uten inntekt.

På forsiden nå