Erna Solberg: Vi kommer med nasjonale koronainnstramminger neste uke

Neste uke kommer det nye nasjonale koronatiltak fra regjeringen, varsler statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Saken oppdateres.

Antall nye koronatilfeller har økt kraftig både i Norge og Europa den siste tiden.

– Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å anbefale nye tiltak slik at vi beholder kontrollen. Tiltakene vil være målrettet mot de områdene hvor vi nå ser smitten øker, sa Solberg under fredagens pressekonferanse.

Hun sier at helseminister Bent Høie (H) er i dialog med Oslo kommune om egne tiltak i hovedstaden.

– Selv om Norge har lave smittetall, registrerer vi at sykehusinnleggelser har steget den siste tiden. Jeg er bekymret, sa Solberg.

– I helgen er det viktig å begrense hvor mange vi er sammen, sa hun videre.

Krafttak kan gi normal julefeiring

Etter smitteoppblomstringen den siste tiden ber Solberg folk anstrenge seg for å få ned smitten fram mot jul. Hun varsler nye tiltak og innstramminger neste uke.

– Når vi nå velger å komme med flere tiltak neste uke, er det fordi et krafttak i november og begynnelsen av desember gir mulighet for en normal julefeiring med våre nærmeste. Det er noe jeg tror alle vil sette pris på etter dette året, sier Solberg.

Håper vaksinen blir godkjent før jul

Dersom alt går som regjeringen håper, vil en koronavaksine kunne godkjennes før jul, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Når den kommer vet vi ikke. Foreløpig er ingen vaksine godkjent, sa Solberg på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge fredag.

Der informerte hun blant annet om status for koronavaksine.

– Flere vaksinekandidater er i siste fase av utprøving. Vi håper at en vaksine vil kunne godkjennes rundt juletider. Dersom alt går som vi håper, vil Norge få tildelt vaksinedoser første halvdel av 2021, sa Solberg.

– Men det kan også hende at det tar lengre tid å lage en vaksine. Vi må alle leve med denne usikkerheten.

Statsministeren fortalte at Norge samarbeider tett med EU for å sikre vaksiner til Norge, og når en koronavaksine blir godkjent i Norge, vil den være godkjent av legemiddelmyndighetene både i EU og i Norge.

På forsiden nå