Strengere tiltak i vente for reisende fra Sør-Afrika

Både Helsedirektoratet og FHI anbefaler strengere tiltak for reisende fra Sør-Afrika for å hindre spredning av en ny virusvariant. Regjeringen følger nå rådet.

Saken oppdateres.

Fra og med 15. januar innføres nye krav om testing også for innreisende fra Sør-Afrika, opplyser regjeringen fredag kveld.

Alle som ankommer fra Sør-Afrika etter 15. januar, skal blir nødt til å ta to tester. Den første så snart som mulig og senest ett døgn etter ankomst, og de kan kun teste seg med PCR-test. Andre test tas tidligst sju døgn etter ankomst, og resultatet må foreligge før karantenen avsluttes etter tidligst ti døgn.

Den første testen skal så langt som mulig skje på flyplassen eller annen grensestasjon, hvis ikke må de reisende ta kontakt med kommunen eller annen teststasjon for å bestille testing.

To uker før ankomst

Det nye testkravet gjelder alle som har oppholdt seg i Sør-Afrika i løpet av de siste 14 dagene før ankomst. Testkravet gjelder ikke for barn under tolv år.

Samtidig fjernes eller skjerpes flere av unntakene fra karantenekravene for personer som før ankomst til Norge har oppholdt seg i Sør-Afrika de siste to ukene. Det innføres blant annet testkrav for personer som reiser i forbindelse med samvær med barn eller delt bosted. Unntak for internasjonale idrettskonkurranser er ett av unntakene som oppheves.

De nye kravene omfatter ikke personer som kan dokumentere at de har vært koronasmittet i løpet av de siste seks månedene.

Høy risiko for importsmitte

De strengere tiltakene kommer etter en anbefaling fra FHI og Helsedirektoratet tidligere fredag om at reisende fra Sør-Afrika må behandles på lik linje med reisende fra Storbritannia. Tiltaket foreslås for å redusere spredningen av virusmutasjonene fra de to landene.

Mutasjonen i Storbritannia har spredt seg lynhurtig i blant annet Danmark og Irland. Ifølge Helsedirekoratet mener danske myndigheter at denne virusvarianten vil bli dominerende i midten av februar.

FHI vurderer at risikoen er høy for import av begge virusvariantene, og at konsekvensene av dette vil være moderate til store.

Fram til torsdag er det oppdaget 23 tilfeller av den britiske virusvarianten og ett tilfelle av den sørafrikanske i Norge. Foreløpig er det ikke grunnlag for å skjerpe innreisereglene for andre land, heter det i anbefalingen.

(©NTB)

På forsiden nå