Høie: Mutantutbrudd kan føre til strengere tiltak

Utbruddet av det britiske koronaviruset uten kjent smittevei i Nordre Follo kan medføre strengere nasjonale koronatiltak, sier helseminister Bent Høie (H).

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).  Foto: Lise Åserud / NTB

Saken oppdateres.

– Dette betyr i realiteten at vi har et virus som er mer smittsomt i Norge. Og det kan bety at vi må ha strengere tiltak, slår Høie fast overfor NTB.

Fredag ble det kjent at to personer som hadde fått påvist koronasmitte i Nordre Follo, var smittet av den britiske virusvarianten. De to, som begge var over 90 gamle, er nå døde.

Selv ble Høie orientert om situasjonen sent torsdag kveld.

Svært alvorlig

– Dette er en alvorlig situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje. Dette er det første eksemplet på at det er en spredning av dette viruset i Norge hvor vi ikke kjenner smitteveien, sier Høie.

– Hvilke nye tiltak kan det blir aktuelt å innføre?

– Vi har jo nå et veldig strengt nivå, og det har hatt effekt. Vi har høy terskel for å stenge skoler og barnehager, men fortsatt holder alle butikker, kjøpesentre og mange andre virksomheter åpent. Det kan hende vi må stenge mer av den type aktivitet der mennesker møtes, sier Høie.

Nordre Follo varslet fredag full nedstenging fram til onsdag neste uke. Folk er bedt om å holde seg hjemme og ikke foreta reiser utenfor kommunen.

Mørketall

Folkehelseinstituttet (FHI) skal nå DNA-sekvensere alle positive koronatester fra kommunen for å få bedre oversikt over utbruddet.

EU har fastsatt et mål om å gensekvensere 5 prosent av alle koronatester for å kunne oppdage de nye virusmutasjonene. Ifølge helseministeren er FHI godt i gang med dette arbeidet.

– Vi er ikke langt unna dette. Det jobbes hele veien med å øke kapasiteten, sier Høie.

Men dette betyr samtidig at 95 prosent av testene ikke blir undersøkt med tanke på mutasjoner.

– Kan det være store mørketall her?

– Det kan være spredning som vi ikke oppdager. Men testingen skjer ut fra en overvåkingstenkning, og den skjer både målrettet og tilfeldig, sier Høie.

Langt mer smittsomt

Den britiske virusvarianten er antatt å være langt mer smittsom enn det vanlige koronaviruset. I Danmark og Irland har smittetallene skutt i været som følge av mutantutbrudd.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sa fredag at det ikke kan utelukkes at mutantviruset allerede har spredt seg fra Nordre Follo til nabokommunene.

Helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferanse hos Helsedirektoratet etter at det er oppdaget utbrudd av den britiske mutasjonen av koronaviruset i Nordre Follo kommune.  Foto: Berit Roald / NTB

 

– Denne varianten av viruset er vesentlig mer smittsomt enn det viruset vi allerede er kjent med. Det har potensial til å kunne drive fram en tredje bølge med voldsom kraft i Norge, sa Guldvog på en pressebrifing fredag ettermiddag.

– Vil ikke miste oversikt

Høie frykter imidlertid ikke at myndighetene vil miste oversikt over smittesituasjonen.

– Dette slår ut i at flere blir smittet, men vi har et veldig sterkt system nå for smittesporing. Men det kan som sagt føre til at vi må innføre strengere tiltak, sier han.

Selv har Høie fått kritikk for å fjerne hele den nasjonale skjenkestoppen etter at et flertall på Stortinget ba om lettelser i tiltaket i kommuner med lite smitte.

LES MER: Nordre Follo er stengt ned etter utbrudd av det muterte koronaviruset

Fakta om den britiske virusmutasjonen

To sykehjemsbeboere i Nordre Follo kommune er døde etter å ha fått påvist en mutert variant av koronaviruset.

  • De to beboerne var smittet av en variant av viruset kalt N501Y. Denne varianten først ble oppdaget i Storbritannia, og har siden blitt påvist i en rekke andre land.
  • Britiske myndigheter mener varianten er langt mer smittsom enn det «vanlige» koronaviruset. Virusvarianten antas å ikke være mer dødelig.
  • Oppdagelsen av den nye varianten førte til at regjeringen stanset direkteflyginger fra Storbritannia mellom 21. og 29. desember. Virusvarianten ble likevel registrert i Norge 27. desember. Senere har det vært flere tilfeller rundt om i landet.
  • En annen mutasjon, som er oppdaget i Sør-Afrika, har også skapt bekymring. Denne varianten kalles 501Y.V2.
  • (NTB)
På forsiden nå