Nordre Follo stenger ned etter utbrudd av mutert koronavirus

Den britiske varianten av koronaviruset er påvist i Nordre Follo. Hele kommunen stenges ned fram til onsdag, og innbyggerne bes om ikke å reise noe sted.

Saken oppdateres.

De to sykehjemsbeboerne på Langhus bo- og servicesenter som ble smittet av den britiske varianten av koronaviruset, er døde. Nordre Follo har stengt ned. Personene var over 90 år gamle, opplyser Folkehelseinstituttet. Utbruddet inkluderer så langt 22 ansatte og tolv beboere.

– Dette er en alvorlig og uoversiktlig situasjon, sa ordfører Hanne Opdan (Ap) på en hasteinnkalt pressekonferanse fredag.

Ifølge kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold er det bekreftet to tilfeller av den britiske virusmutasjonen på Langhus bo- og servicesenter i Nordre Follo.

Det første tilfellet ble kjent i mediene torsdag. Viruset kan ha spredt seg til en barnehage, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding fredag.

Langtrukkent utbrudd

– Vi har hatt et utbrudd som har vært langtrukket og vanskelig å få oversikt over. Derfor kontaktet vi FHI for å få gensenkvensering. Det viste seg å være det muterte viruset fra Storbritannia, opplyser Myhrvold.

– Utbruddet har dessverre forgreninger ut i andre virksomheter i vår kommune og til andre kommuner, sier hun.

Blant annet kan Ski sykehus være berørt av virusutbruddet.

FHI skal nå typebestemme alle positive koronaprøver fra Nordre Follo.

Anbefalte nedstenging

Kommunen hadde fredag møte med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet for å diskutere situasjonen.

Anbefalingen er å stenge ned hele kommunen fram til onsdag.

– Vi er tilbake i den situasjonen vi var 12. mars. Vi må stenge ned hele kommunen, sier ordføreren.

Helsedirektoratet har anbefalt Nordre Follo å stenge alle barnehager og skoler i kommunen i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, svømmehaller og treningssentre. Direktoratet ber også alle som kan, om å ha hjemmekontor de neste dagene.

– FHI og Helsedirektoratet har gitt oss tydelige anbefalinger. Vi forstår alle konsekvensene av tiltakene. Men vi må stå sammen og hjelpe hverandre med å stoppe det muterte viruset i å spre seg, sier Opdan.

– Ikke reis ut

Hun ber også kommunens innbyggere om ikke å ha gjester i hjemmet og ikke reise ut av kommunen.

– Det siste er veldig viktig, understreker hun.

Virusmutasjonen antas å ha dukket opp i London eller Kent i Storbritannia i september og blir regnet for å være mer smittsomt enn det opprinnelige koronaviruset.

På forsiden nå