Private brev fra kong Haakon under andre verdenskrig offentliggjøres

Private brev fra kong Haakon og dagbøkene til regjeringsmedlemmer i eksil under andre verdenskrig skal offentliggjøres av Arkivverket.

9. april skal Arkivverket offentliggjøre 200.000 dokumenter som hittil har vært ukjent for offentligheten, de fleste knyttet til kong Haakon, kronprins Olav og regjeringsmedlemmer i eksil i Storbritannia.   Foto: Per Bratland / NTB

Saken oppdateres.

Mange av brevene og sider fra personlige dagbøker er hittil ukjent for offentligheten, skriver NRK.

De er blant totalt 200 000 dokumenter som blir gjort tilgjengelig på Arkivverkets hjemmesider fredag 9. april, samme dato som da tyskerne invaderte Norge i 1940.

Historieinteresserte kan da lese gjennom dagbøkene til blant annet Norges justisminister og forsvarsminister, som reiste i eksil i London da krigen kom. Private brev mellom kong Haakon og regjeringen blir også tilgjengelige.

– Det er all grunn til å ha store forventninger, enten man er historiker, forfatter, journalist, eller en som bare er interessert i krig og okkupasjon, sier historiker Guri Hjeltnes, som leder HL-senteret.

På forsiden nå