Endrer reglene for vaksinerte

Regjeringen gjør lettelser for folk som er fullvaksinerte. De får ha nærkontakt med andre fullvaksinerte og slipper smittekarantene.

1 373 911 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk mandag. 367 170 personer har fått andre dose.  Foto: LEIF ARNE HOLME

Saken oppdateres.

«I private hjem kan fullvaksinerte ha nær sosial kontakt (under 1 meter) med andre fullvaksinerte. De kan også ha nær sosial kontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogrupper. I det offentlige rom er råd og regler like for både vaksinerte og uvaksinerte», skriver regjeringen i en pressemelding.

- Sikrere kunnskap

To doser er nødvendig for fullgod beskyttelse.

LES OGSÅ: Nakstad mener Norge er i rute for gjenåpning

– Vi har stadig sikrere kunnskap om at vaksine beskytter godt mot å bli alvorlig syk og mot å smitte videre. Den kunnskapen må vi bruke til å lette på tiltak der det er mulig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

God beskyttelse

Selv om beskyttelsen er god, er det likevel mulig å bli smittet av covid-19 for vaksinerte. Det er også mulig for vaksinerte å smitte andre.

LES OGSÅ: Fortsatt ukjent smitte i Trondheim: - Vi har testet mange, uten å få napp

– Ute blant folk kan man ikke vite om det er uvaksinerte personer i risikogruppen i nærheten. Så lenge det er mange som er ubeskyttet i samfunnet, og siden vaksinerte i noen tilfeller kan bli smittet og smitte andre, må råd og regler være like for alle i det offentlige rom, sier Høie.

Kilde: SYSVAK

Grafen over viser hvor mange som nå har fått første dose (lys) og andre dose (mørk) med koronavaksine. FHI, som vi henter tallene fra, oppdaterer oversikten en gang per dag på hverdager.


Se Adresseavisens store oversikt over koronasituasjonen i Trøndelag

På forsiden nå