Forsinkelser i nytt vaksinescenario fra FHI

De mellom 18 og 44 år får tilbud om andre vaksinedose innen midten av oktober, viser FHIs nye vaksinescenario. Det er fire–fem uker senere enn tidligere antatt.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.  Foto: Berit Roald, ntb scanpix

Saken oppdateres.

Folkehelseinstituttet kom tirsdag med et nytt scenario for når alle aldersgrupper i Norge kan forvente å få sin første og andre dose av koronavaksinen. Det skjer dagen etter at det ble kjent at Norge får 900 000 doser færre av Pfizer-vaksinen i juli, august og september.

LES OGSÅ: Nye skritt mot gjenåpning - dette gjelder i Trondheim nå

Noen må vente til oktober

I det oppdaterte scenarioet anslår FHI at aldersgruppen 18–41 år, som er sist på prioriteringslista, vil få tilbud om sin første dose i uke 31–32 – altså i begynnelsen eller midten av august. Det er to–tre uker senere enn i det forrige scenarioet på uke 29.

Dose to er ytterligere forsinket. FHI anslår at alle voksne vil ha fått tilbud om sin andre dose i uke 40-41, altså i begynnelsen eller midten av oktober. Det er en forsinkelse på fire–fem uker fra forrige anslag, som var uke 36.

LES OGSÅ: Flertallet av fastlegene i Trondheim sier nei til Janssen-vaksinen

Snart to millioner førstedoser

1 975 770 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk tirsdag. 1.353.614 personer har fått andre dose.

Foreløpig har FHI registrert at 16 093 personer fikk første dose mandag, og 2215 personer fikk andre dose.

De som har gitt første dose til størst andel av befolkningen over 18 år, er Oslo (48,1 prosent) og Viken (47,6 prosent). Lavest andel er i Troms og Finnmark (43 prosent) og Trøndelag (43,4 prosent). For andre dose ligger fylkene Innlandet (33,2 prosent) og Viken (32,8 prosent) best an.

Pfizer og Biontech produserte den første koronavaksinen brukt i Norge, og første dose ble satt den 27. desember 2020. 15. januar ble første dose av Moderna-vaksinen satt, og 7. februar ble AstraZeneca-vaksinen tatt i bruk. 11. mars ble AstraZeneca satt på pause, før regjeringen kunngjorde den 12. mai at den tas ut av vaksinasjonsprogrammet på grunn av alvorlige blodpropptilfeller.

Se Adresseavisens store koronaoversikt for Trøndelag her

På forsiden nå