Ingen avklaring om permitteringsregler

Torbjørn Røe Isaksen slenger en halv milliard på bordet til bedrifter som sliter, men vil fortsatt ikke forlenge permitteringsreglene etter 1. oktober.

Saken oppdateres.

Arbeids- og sosialministeren møtte fredag partene i arbeidslivet for å diskutere kravet fra stortingsflertallet om å forlenge de midlertidige koronareglene om permittering.

Rundt 80.000 nordmenn kan få kutt i dagpengene når kriseordningen går ut 1. oktober.

Ingen løsning

Isaksen hadde kalt inn alle organisasjonene på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden til møtet fredag.

Til tross for knapp tidsfrist, klarte ikke arbeidsministeren å finne en løsning på permitteringsfloken sammen med partene i arbeidslivet.

Nå har han kalt inn til et nytt møte onsdag neste uke.

– Vi har ikke mye tid, så jeg håper vi på onsdag kommer nærmere noen tiltak vi mener vil treffe, sier han.

Deler ut en halv milliard

Isaksen har tidligere sagt at han ønsker å fase ut dagens ordninger i oktober. Nå sier han at han ikke vil lukke noen dører.

– Vi har ikke slamret igjen noen dører fra regjeringens side, men vårt standpunkt er fortsatt at vi mener det ikke er klokt å forlenge permitteringsreglene, sier Isaksen til NTB.

I mellomtiden slenger han en halv milliard kroner på bordet til kommuner og bedrifter som sliter slik at de kan ta folk tilbake på jobb.

– Vi utløser en halv milliard kroner i støtte som vi sammen med partene kan målrette mot kommuner og utsatte bedrifter innenfor reiseliv og transport, sier Isaksen.

LO gir ikke opp

Det holder ikke for LO, som står fast på kravet om at permitteringsordningen må videreføres. Også Virke ønsker en forlengelse.

– For alle dem som nå har mottatt oppsigelse fra 1. oktober, er det helt avgjørende at vi forlenger permitteringsordningen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Hva skjer hvis Isaksen sier nei?

– Det er noe vi vil vurdere når vi kommer så langt. Vi opplever at statsråden har beveget seg fra å si at det ikke er aktuelt i begynnelsen av møtet, til å si at han ikke lukker døren mot slutten av møtet, sier Følsvik.

NHO mener på sin side at det ikke er behov for å forlenge permitteringsordningen.

– Den gangen man endret på regelverket var det en klar forutsetning at dette var et midlertidig tiltak. Det er for NHO nå helt avgjørende at vi klarer å få folk tilbake i jobb og at vi ikke låser dem inne i en lang permitteringsperiode, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

Rødt hasteinnkaller – igjen

Flere opposisjonspartier truer nå med å hasteinnkalle Stortinget for å behandle saken. Forrige uke skrev NRK at stortingsflertallet er innstilt på å overkjøre regjeringen og sørge for en forlengelse av ordningene for permitterte.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes varsler at han umiddelbart vil anmode presidentskapet om å hasteinnkalle Stortinget. Det gjorde han også forrige uke, men presidentskapet konkluderte med at det ikke var nødvendig.

– Nå er tida i ferd med å renne ut. Rødt krever at Stortinget kalles inn så raskt som overhodet mulig, så alle som fortsatt er hardt rammet av arbeidsledigheten kan få den tryggheten de trenger, sier Moxnes.

Ap og SV ikke fornøyd

Også SV-leder Audun Lysbakken mener Stortinget må innkalle til ekstraordinært møte.

– Nå holder regjeringen tusenvis av mennesker i usikkerhet, mens de sleper føttene etter seg. Koronakrisen er fortsatt helt virkelig i arbeidslivet, sier Lysbakken.

Arbeiderpartiet vil på sin side avvente til møtet neste uke, men er tydelig på at det Isaksen har levert til nå ikke er godt nok.

– Hvis dette ikke fører fram, kan ikke vi akseptere at regjeringen glipper på oppløpssiden, sier Aps arbeidspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud.

Om regjeringen ikke gjør jobben, må stortingsflertallet gjøre det, påpeker hun.

– Da vil vi ta initiativ til å kalle inn Stortinget, og vi forventer at et flertall vil være med på det.
(©NTB)

På forsiden nå