Mann siktet for drapet på Birgitte Tengs og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen

Mannen i 50-årene ble pågrepet onsdag. Han har ikke tidligere vært siktet i sakene.

Birgitte Tengs (venstre) ble drept i 1995. Tina Jørgensen ble drept i 2000.  Foto: Våge Studio / Politiet / NTB

Saken oppdateres.

Han er siktet for drapet på Birgitte Tengs, som ble funnet død i mai 1995, og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000. DNA-spor knytter mannen til drapet på Birgitte Tengs. Mannen har tidligere vært avhørt i begge sakene.

Siktede er bosatt på Haugalandet, og han har vært del av politiets tidligere etterforskning av drapet på Birgitte Tengs.

- Han har ikke tidligere vært siktet i saken. Bakgrunnen for siktelsen er resultater fra tekniske undersøkelser, sammenholdt med øvrige opplysninger i saken, sier politiinspektør Lars Ole Berge i en pressemelding fra Sør-Vest politidistrikt.

Birgitte Tengs ble funnet død 6. mai 1995 på Karmøy.  Foto: Våge studio / NTB

Mannen, som er i 50-årene, ble pågrepet onsdag denne uka. Politiet bekrefter at mannen er tidligere straffedømt, men vil ikke opplyse hva han er dømt for.

Han ble avhørt onsdag og torsdag. I tillegg er det gjennomført flere vitneavhør.

Mannen har ikke erkjent drapet.

Politiet har gjennomført ransaking på flere adresser.

Var i Stavanger da Jørgensen forsvant

– Det har vært to uavhengige etterforskninger av drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. Det har likevel vært naturlig for politiet å se etter eventuelle sammenhenger, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin.

- Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, var i Stavanger i tidsrommet da Tina Jørgensen forsvant. Dette sammenholdt med andre opplysninger i saken, gjør at han har fått status som mistenkt. Han er avhørt i saken og erkjenner ikke straffskyld, sier Malmin videre.

Mannen fremstilles i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes fredag klokka 14.

Politiet vil be om fengsling i fire uker med alle restriksjoner. Advokat Stian Kristensen er oppnevnt som hans forsvarer.

Sørvest politidistrikt vil holde en pressekonferanse på politihuset i Stavanger fredag klokka 12.

Uoppklarte drapssaker

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept om morgenen 6. mai 1995, noen få hundre meter fra sitt hjem ved Skår i Karmøy.

To år senere ble hennes 19 år gamle fetter dømt for drapet i Karmøy herredsrett. Han ble imidlertid frikjent for drapet av Gulating lagmannsrett, men samtidig dømt til å betale oppreisning til foreldrene i en sivil sak. Han tok siden saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som i 2003 dømte den norske staten til å betale erstatning til fetteren.

Tina Jørgensen var 20 år da hun forsvant i 2000.  Foto: Politiet / NTB

Tina Jørgensen var 20 år da hun forsvant natt til 24. september 2000 i Stavanger.

26. oktober samme år ble hun funnet drept i en kum ved Bore kirke i Klepp kommune på Jæren.

Hennes tidligere kjæreste ble først siktet for drapet, men siktelsen ble frafalt. I 2015 ble fire personer siktet for å ha utført eller medvirket til drapet, men også her ble siktelsen frafalt.

Begge drapene har vært gjenstand for stor oppmerksomhet i norsk offentlighet, særlig etter at Kripos opprettet en såkalt cold case-enhet og tok opp sakene på nytt.

Jørgensen-familiens bistandsadvokat sier til NTB at det er positivt at det nå har skjedd et gjennombrudd i saken.

Familien i sjokk

Bistandsadvokat i Tengs-saken, Erik Lea, sier til VG at nyheten kom som et sjokk.

- Vi ble orientert om dette for to døgn siden og det kom som et sjokk på mine klienter. De er i sjokk fremdeles, men er i ferd med å ta dette innover seg. De håper denne siste utvikling i saken nå kan gi dem et endelig svar på det som skjedde med deres datter natt til 6. mai i 1995, sier han.

Han sier videre at dersom politiets teori nå stemmer, er det mye som taler for at foreldrene til Birgitte Tengs har tatt feil - da de har levd i den tro i 25 år at det var fetteren som sto bak.

- Han har det vanskelig

Den siktede mannens forsvarer, Stian Kristensen, forteller at mannen har det vanskelig.

– Det jeg kan si er at han nekter straffskyld. Og så kan jeg si at han opplever det som en sjokkartet opplevelse å bli siktet og dratt inn i disse to sakene. Og at han har det vanskelig, sier han.

På forsiden nå