– Håper å kunne fullføre siste måned som barne- og familieminister

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier at han har snakket med statsministeren om boligsaken, og at hun får svare om hvorvidt hun har tillit til ham.

– Jeg avtalte med mine foreldre at jeg skulle dekke faste utgifter for dem, fordi jeg da ville falle inn under skattefritaket. Det var en dårlig vurdering, sier Kjell Ingolf Ropstad til Aftenposten.  Foto: Scanpix

Saken oppdateres.

Ropstad holdt en pressekonferanse fredag, samme dag som Aftenposten skrev at han innrømmer å ha tatt aktive grep for å slippe skatt på pendlerboligen i Oslo.

LES MER: KrF-lederen sa han hadde utgifter hos foreldrene for å slippe skatt. Men Ropstad betalte ikke en krone.

LES SVARET FRA ROPSTAD: – Jeg gjorde en dårlig vurdering. Det vil jeg beklage.

Det dreier seg ifølge avisa om 175.000 kroner, og Ropstad er i dialog med Skatteetaten om å betale det han skylder.

Beklager

– I 2020 avtalte jeg med mine foreldre at jeg skulle dekke faste utgifter til huset hjemme fordi det også gjorde at pendlerleiligheten min havnet inn under det regelverket som gjorde at den ikke var skattepliktig. Det var en feil av meg, og det vil jeg beklage, sa Ropstad han innledningsvis.

Overfor NTB utdyper han at han rapporterte at han kom til å ha utgifter fordi planen var å betale deler av de faste utgiftene i huset til foreldrene på Sørlandet – og at statsrådsboligen dermed ikke ville bli skattepliktig.

– Men da tolkningen og oppfatningen hos Statsministerens kontor var at faste utgifter ikke spilte inn, så valgte jeg å likevel ikke gjøre det. Det var en veldig dårlig vurdering, og det skulle jeg ikke ha gjort, sier han.

Vil fortsette

Ropstad ønsker å fortsette både som partileder og som statsråd den siste tiden før regjeringsskifte.

– Jeg er veldig motivert for å lede partiet, for å løfte det og for å sikre at KrF fortsatt skal spille en viktig rolle i norsk politikk. Men jeg skjønner at jeg har skuffet mange i dag, og jeg kan heller ikke kreve at de har tillit til meg, sier han.

Ropstad svarer slik på spørsmål om hvorvidt han har tillit fra statsminister Erna Solberg (H):

– Jeg har diskutert dette med statsministeren, og hun får svare på det spørsmålet. Men jeg er veldig motivert for å gjøre jobben.

Solberg: – Uheldig at Ropstad ikke har rettet opplysningene

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er uheldig at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ikke rettet opplysningene i skattemeldingen sin.

Solberg la til at hun oppfatter at Ropstad er oppriktig lei seg over det som skjedde.

– Jeg opplever at han er oppriktig lei seg for det som har skjedd og at det gikk i glemmeboken da han trodde det ikke betød noe. Vi må være forsiktige med slike ting, sier Erna på spørsmål om hun har tillit til Ropstad.

Aftenposten skrev fredag at Ropstad innrømmer å ha tatt aktive grep for å slippe skatt på pendlerboligen i Oslo.

Solberg redegjorde for at SMK og Stortinget hadde ulik oppfatning om hvorvidt det var skattepliktig, og at det først hadde blitt klarhet i spørsmålet etter dialog med skattemyndighetene.

Hun minnet også om at skattemyndighetene nå skal gå gjennom saken og gjøre sitt vedtak.

Politiet vil ikke på eget initiativ etterforske Ropstad

Oslo-politiet vil ikke iverksette en etterforskning av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på eget initiativ, kun hvis de mottar en anmeldelse fra Skatteetaten.

Det får Aftenposten opplyst fra politiinspektør Ole Rasmus Knudsen.

– Dersom Skatteetaten finner at det foreligger straffbare forhold knyttet til en skattesak, vil de normalt anmelde saken til politiet og innlevere relevant dokumentasjon. Oslo politidistrikt vil da på vanlig måte vurdere om det skal iverksettes etterforskning, sier Knudsen.

Politiinspektøren bekrefter samtidig at Oslo politidistrikt 9. september mottok en anmeldelse av Ropstad fra en privatperson for å ha unnlatt å gi korrekt informasjon. Den saken ble henlagt en uke senere fordi politiet fant at det ikke forelå rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold, opplyser Knudsen.

På forsiden nå