Ytterligere to omikron-tilfeller bekreftet i Norge

Den nye koronavirusvarianten omikron er nå påvist også i Norge.

Saken oppdateres.

– Jeg forstår at det kan virke skremmende på noen, men vi har vært forberedt på dette, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) på en pressekonferanse.

Hun sier de følger situasjonen fra time til time, og at de vil gjennomføre flere kraftfulle tiltak om det blir nødvendig.

Kort tid etter at det ble kjent at to personer er bekreftet smittet med omikronvarianten i Øygarden kommune, kalte Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) inn til pressekonferanse.

Følg pressekonferansen om omikron-situasjonen i vinduet over nå.

Fire tilfeller

– Personene det gjelder, kom med fly til Oslo lufthavn, og har vært på karantenehotell på Gardermoen siden ankomst. De har reist fra Sør-Afrika til Norge på to ulike fly mellom 26. og 28. november, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en melding på sine egne nettsider.

Disse tilfellene kommer i tillegg til to personer som har fått bekreftet omikronvarianten i Øygarden kommune onsdag.

Begge de to personene er isolert på karantenehotell og følges opp av kommunelegen. De har kun hatt milde symptomer.

LES OGSÅ: Dette må du vite om den nye koronavarianten omikron

– Sannsynlige tilfeller

Nærkontaktene følges opp, og det er igangsatt smittesporing på de aktuelle flygningene.

– Vi venter bekreftende sekvenseringsresultater i løpet av arbeidsdagen i dag, men basert på screeningresultatet ved FHI så er prøvene sannsynlige tilfeller med omikron. Vi har tett kontakt med kommunelegen i Ullensaker, sier avdelingsdirektør ved FHI Line Vold.

Den tredje prøven FHI orienterte om tirsdag er ennå ikke ankommet Folkehelseinstituttet.

– Dette er ikke uventet. Vi mottar nå meldinger fra en rekke kommuner med spørsmål om bistand til vurderinger av hvorvidt smittede i kommunen kan være smittet med omikronvarianten, sier Line Vold.

– Venter melding om flere tilfeller

FHI mottar også, i henhold til rutinene, fortløpende en rekke prøver som er positive for korona for å avklare om prøven har omikronvarianten.

– Flere mikrobiologiske laboratorier i Norge jobber nå med å avklare mulig smitte med omikron-varianten av koronaviruset, og vi venter melding om flere tilfeller de nærmeste dagene. Det viktigste nå er at de som er smittet og deres nærkontakter følger reglene om isolasjon og karantene, sier Vold.

Stoltenberg: - Ja, vi skal være bekymret

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa mandag morgen til NRK at det er grunn til bekymring.

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sa Stoltenberg.

FHI tror det er sannsynlig at vaksinene virker også mot denne varianten.

– Hvor godt vet vi ikke, sa Stoltenberg.

Ifølge FHI vil det komme svar om dette innen midten av desember.

Bør slås ned

FHI mener også at lokale utbrudd av varianten bør slås ned de kommende ukene, fram til vi har fått mer oversikt over den.

Den nye koronavarianten ble meldt til Verdens helseorganisasjon (WHO) 24. november. Den har siden spredt seg til flere land, blant annet i Europa. Norge og flere andre land har innført innreiserestriksjoner fra en rekke land i sørlige Afrika.

På forsiden nå