Eide: Russland viktig årsak til europeisk energikrise

Russland som holder tilbake gassvolumer, er en viktig årsak til den europeiske energikrisen, mener klimaminister Espen Barth Eide (Ap).

Saken oppdateres.

Russland leverer omtrent 40 prosent av EUs gassforbruk, men anklages fra flere hold for å holde tilbake gassforsyninger til Europa. Nå kaster Espen Barth Eide seg på kritikken.

– Det framstår som et bevisst politisk valg, sier Eide om at Russland ikke leverer mer gass til Europa.

Klimaministeren deltok i forrige uke på et uoffisielt ministermøte med EUs klima- og energiministere i Amiens i Frankrike. Politisk og sosial uro forårsaket av rekordhøye strømpriser i Europa og den spente situasjonen ved Ukrainas grenser ulmet i bakgrunnen under møtet.

– Det var mye snakk om Russland, forteller Eide til Klassekampen.

Espen Barth Eide mener Russland bruker gassen i et geopolitisk spill, men understreker at Russland ikke har brutt noen offisielle inngåtte kontrakter om gassleveranser til andre land.

– De holder det de har avtalt. Det er viktig å si. Men når det er kjempehøye priser på gass, og du sitter på masse gass, så ville ethvert oppegående land tenke at det er en god tid til å selge. Det gjør ikke Russland. Det framstår som et bevisst politisk valg å holde tilbake volumer og sånn sett bidra til de høye energiprisene.

(©NTB)

På forsiden nå