- Men, passet mitt er ikke stjålet, sier hun når adressa.no ringer.

«Heidi» er ikke 57-åringens ekte navn. Hun er anonymisert i denne saken. Kvinnen forteller at hun ble sjokkert da adressa.no tok kontakt og fortalte at noen solgte hennes pass fra det mørke nettet.

Anmelder umiddelbart

Selv om hun ikke har blitt frastjålet passet, lå pass-siden med alle hennes viktigste personopplysninger ute til salgs, tilgjengelig for gud og hvermann. Prisen var onsdag på 845 kroner.

- Dette skal jeg anmelde til politiet, sier hun umiddelbart.

Christian Meyer, prosjektleder for idtyveri.no gir nordmenn råd om farene ved å få frastjålet viktige opplysninger. Meyer er kjent med at det mørke nettet brukes til å selge opplysninger, men han har aldri blitt kontaktet av folk som har blitt rammet, før adressa.no fortalte om «Heidi».

- Det viktigste id-dokumentet er passet. Det skal du være mer forsiktig med enn lommeboka. Alltid ha det på deg, eller lås det inn i en safe. Det må aldri ligge ute på et hotellrom, for eksempel, sier han.

Han forteller at undersøkelser som organisasjonen har gjort indikerer at så mange som 230 000 nordmenn har vært utsatt for id-tyveri de siste årene. Han ser en voldsom vekst i antall saker.

- Innhøstingsfasen, hvor noen samler inn informasjon, gjør ikke vondt. Det gjør først vondt når opplysningene blir misbrukt. Når regningene begynner å komme i posten, og noen opererer som deg, da er det vondt. Det kan ta lang tid å bli kvitt problemene.

Meyer råder personer som har blitt utsatt for id-tyveri til å sperre kort og kontoer. I tillegg oppfordrer han til å reservere seg mot kredittvurderinger.

- Det er det kanskje beste enkelttiltaket, sier han.

Organiserte kriminelle

Adressa.no har over tid kartlagt norsk, ulovlig virksomhet som foregår på en lite kjent del av internett. Det mørke nettet består av såkalte «skjulte tjenester», nettsider som bruker en programvare som anonymiserer adressen.

I november publiserte adressa.no «silkeveiene»  som avslører organisert norsk narkotikasalg fra det mørke nettet. Det viser seg at nordmenn også har brukt tjenestene der for å skaffe seg falske tusenlapper.

I tillegg selges altså stjålne, norske pass fra skjulte nettsider kjent som kryptomarkeder.

Forsiktig

«Heidi» forteller at hun ikke aner hvordan opplysningene i passet har havnet på det mørke nettet. Hun betegner seg selv som forsiktig.

- Ja, jeg er oppmerksom på identitetstyveri, men verden er vel sånn i dag. Det er vanskelig å beskytte seg mot slikt og jeg vet ikke hvordan dette fungerer.

Personen som har lagt «Heidis» pass ut for salg er en svært erfaren selger som opererer med et dekknavn. Han, eller hun, har operert på et av kryptomarkedene på det mørke nettet i lang tid, og med stor suksess, ifølge kundenes tilbakemeldinger. Personen har stått for 3000 salg av stjålet kredittkortinformasjon, forfalskninger av pass fra flere land og diverse andre svindel- og id-tyverirelaterte tjenester og produkter.