Onsdag gikk Kripos og politiet i Salten til pågripelser av totalt sju personer. Den koordinerte aksjonen var rettet mot et nettverk av personer som skal ha kjøpt narkotika fra andre nordmenn på det mørke nettet

SE TEMA-SIDE:

Her er alle adressa.nos saker om det mørke nettet

- Vi har avslørt et kjøpernettverk i Salten som er siktet etter den grove narkotikabestemmelsen i straffeloven, sier politiadvokat Richard Beck Perdesen til adressa.no.

Siktelsen gjelder for seks av de sju, opplyser Kripos i en pressemelding.

Skal ha samarbeidet

De pågrepne er mellom 19 og 24 år. Personene skal være hjemmehørende i Rognan, Bodø og Fauske. Kripos ønsker ikke å gå ut med hvor store mengder stoff det dreier seg om, men de sju skal ha videresolgt stoffene i sine lokalmiljø.

Personene ble pågrepet på flere forskjellige steder onsdag. I løpet av dagen skal det vurderes om de fremstilles for varetektsfengsling, opplyser politiadvokaten.

- Mennene har samarbeidet om virksomheten, sier Beck Pedersen.

Foreløpig er ikke straffelovens 60a, som i media ofte omtales som «mafiaparagrafen, tatt inn i siktelsen. Politiadvokaten utelukker imidlertid ikke at den kan bli tatt inn i siktelsene.

- Vi må få klarhet i samarbeidet, sier Beck Pedersen.

60a kan doble strafferammen ved domfellelse.

Første etterforskning

Pågripelsene i Nord-Norge kom som følge av Norges første etterforskning av organisert narkotikasalg fra det mørke nettet. Det var 7. og 8. juni at fire menn ble arrestert i Oslo og Skien i et Kripos-ansalg mot «sentrale personer» i den skjulte norske handelen med dop.

I dokumentaren TEPPEFALL har adressa.no fulgt sporene etter en 30 år gammel mann som skal ha omsatt narkotika i årevis under dekknavn som «Alfa&Omega» og «Deeeplove».

LES DOKUMENTAREN «Teppefall» HER (krever innlogging)

Mannen var blant de fire som Kripos pågrep 7. og 8. juni som følge av Norges første etterforskning av organisert narkotikasalg fra det mørke nettet. 30-åringen sitter fortsatt i varetekt i Oslo sammen med de tre andre. Blant dem en 31-åring som skal ha brukt dekknavnet «Kvalitetsbevisst».

Gjennomgang av beslag førte Kripos til de sju personene i Nord-Norge.

- De pågrepne har vært kjøpere av flere av personene som ble pågrepet i juni.

Fortsetter etterforskningen

I fjor høst publiserte adressa.no saken «Silkeveiene» som kartla omfanget av norsk salg av narkotika fra det mørke nettet. Over 5500 dophandler skal ha blitt gjennomført av norske nettverk i løpet av 2014. Les saken her (krever innlogging).

Kripos-etterforskningen av det mørke nettet fortsetter utover høsten. Det vil kunne bli aktuelt med flere pågripelser, ifølge Beck Pedersen.

I dokumentaren «Teppefall» følger Adresseavisen sporene etter to av de norske narkotikanettverkene fra det mørke nettet og ut i den virkelige verden. Foto: FAKSIMILE