Kongefamilien gråt og tente lys for ofrene

De kongelige viste sin støtte i Oslo domkirke.

Saken oppdateres.

Flere hundre mennesker var samlet utenfor Oslo domkirke lørdag kveld. En sterkt preget forsamling tente lys og la ned blomster på fortauet.

Noen foldet hender og unge par holdt støttende rundt hverandre. Mens noen gråt, bet andre tennene sammen og stirret tomt ut i lufta. Sorgen og følelsen av å være hjelpesløs så ut til å prege stundens alvor.

Tente lys

Inne i kirka ble også gårdagens hendelser markert med lystenning. Unge, voksne og eldre kom i hopetall frem til alteret for å gi sin støtteerklæring. Kongefamilien var også representert.

Dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit samt barna Ingrid Alexandra, Sverre Magnus og Marius tente lys i kirka og på gata utenfor. Omkring dem sto en vegg av folk. I kveld var alle samlet i sorgen.

Tårene rant

Mette Marit var i likhet med resten av familien sterkt berørt og gråt da barna tente lys. Tårene rant da hun la hånden rundt sønnen Marius. Foran lå en fargerik mengde blomster, dekorasjoner, norske flagg.

Kronprins Haakon gikk en runde rundt blomsterhaugen med datteren Ingrid Alexandra. Etterpå satte han seg ned på huk og ble omkranset av barna, som støttende holdt rundt faren.

Ventet på livstegn

Litt lenger bak i folkemengden står tre venninner tett sammen. Inger Emilie Hage (18), Mathilde Bøås (19) og Vilde Johansen (17) har alle bekjente som befant seg på Utøya da skytingen fant sted.

- Det tok veldig lang tid før vi fant ut hvordan det hadde gått med dem. Heldigvis har alle vi kjenner klart seg, sier de.

- Vi må ikke bli redde

Vennegjengen føler seg hjelpeløse i sorgen over de døde.

- Dette er bare noe jeg har tenkt og drømt om. Vi skjønte ikke at det var ekte da vi så det på nyhetene, sier Mathilde. Hun og venninnene la ned blomster og tente lys ved markeringen i kveld.

- Vi ønsker å vise medfølelse og respekt. Dette er forferdelig, men vi må ikke la oss skremme. Om vi blir redde har gjerningsmannen vunnet. Vi skal vise samhold og støtte hverandre, oppfordrer vennegjengen.

 
 
 
 
 
På forsiden nå