Hva synes du Norges fjellkjede skal hete?

Norge har en endeløs rekke av vakre fjell som utgjør landets fjellkjede. Men den trenger et eget navn.

Storskrymten med sine 1985 meter over havet er Sør-Trøndelags høyeste fjell. Grenser til kommunene Oppdal, Sunndal og Lesja. Dette er en del av den norske fjellkjeden som en nå ønsker skal få et felles navn. 

Saken oppdateres.

Nå kan du være med på å gjøre noe med det. Norsk Geologisk Forening setter i gang navnekonkurranse.

Den norske fjellkjeden strekker seg fra  Agder og Rogaland i sør til Finnmark i nord og er nesten 1300 km lang. Den er lengre enn Alpene. Og lengre enn Pyreneene. Og den har ligget der i millioner av år. Og vi nordmenn har brukt og bebodd fjellene i mer enn 10 000 år. Likevel mangler den altså et navn.

– Trenger sårt et navn

– Fjellkjeden vår trenger sårt å bli navnsatt. Bare på den måten vil fem millioner nordmenn, og et ukjent antall utlendinger og potensielle norgesturister, få kunnskap om at vi faktisk har en sammenhengende fjellkjede, og ikke bare en mengde usammenhengende, spektakulære fjellområder, sier Halfdan Carstens, trondheimsbasert redaktør av Norges eneste populærfaglige geomagasin, GEO.

Han er tilrettelegger for navnekonkurransen som NGF setter i gang i samarbeid med Den norske Turistforening. Konkurransen lanseres med en pressekonferanse i Oslo tirsdag i neste uke.

Carstens minner om at alle andre fjellkjeder har sine fellesbetegnelser, og nevner i full fart Rocky Mountains, Alpene og Himalaya.

– Vi har Kjølen og Langfjella, men Kjølen handler om grensefjellene, mens det andre hører vi helst om bare i værmeldingene, sier han.

Halfdan Carstens tror det vil bli et stort engasjement omkring navnekonkurransen.

– Navn og lokalisering, det er det vi nordmenn fort blir hektet på. Vi er ikke ute etter en geologisk betegnelse, men snarere et fengende navn som kan brukes både i Norge og i utlandet, sier Carstens.

Nordheimen?

Selv vil han ikke komme med et forslag nå så tidlig i prosessen.

– Jeg vil at det skal være åpent og fordomsfritt. Jeg har noen ideer, men de vil jeg komme med senere, sier han.

Han røper imidlertid at det allerede er noen entusiaster som har kommet med forslag.

– Det er en som har foreslått Nordheimen, sier Carstens.

På forsiden nå