Utnevnt til æresborger av Palestina

Venke Aarethuns snart 30 år lange engasjement for palestinernes sak, ble belønnet søndag.

Saken oppdateres.

Klokken 13 søndag ble Aarethun utnevnt til æresborger av Palestina, en utmerkelse kun ett menneske har fått før henne.

– Dette er overveldende, jeg er helt satt ut. Det tok litt tid før det gikk helt opp for meg, men nå i kveld har det kommet noen tårer, sier Aarethun på telefon fra Ramallah, der hun under en seremoni fikk blant annet en medalje og et diplom med følgende begrunnelse underskrevet av president Mahmoud Abbas: «We are awarding Ms. Venke Aarethun The Palestinian Honorary Citizenship in appreciation to her great and distinguished role and efforts in supporting the Palestinian people and decreasing their suffering, and in recognizing her faithful works in supporting the Palestinian cause, victory for the truth, justice and peace.»

Visste ingenting

President Abbas var forhindret på grunn av reise til Jordan, men utmerkelsen ble delt ut av visepresident dr. Hussein al Araj. Til stede var også politikeren og aktivisten Hanan Ashrawi.

–Jeg har sjelden møtt et menneske med hennes drivkraft, dedikasjon og totale hengivenhet til Palestina, og som har hatt lignende innflytelse, sier Ashrawi om Aarethun i en pressemelding.

– Hun er stort forbilde for meg, det var derfor ekstra flott at hun var til stede, sier Aarethun, som egentlig befant seg i Libanon. De siste ukene hadde hun fått flere telefoner med spørsmål om hun kunne komme til presidentkontoret i Ramallah.

–Jeg fikk ikke vite hvorfor, annet enn at det var snakk om en gledelig overraskelse, forteller Aarethun.

29 års engasjement

Aarethun er til daglig psykiatrisk sykepleier tilknyttet St. Olavs Hospital, men hun er minst like kjent som tidligere leder av Palestinakomiteen og leder for Vennskapsforeningen Trondheim – Ramallah. Hennes engasjement for palestinernes sak ble vekt da hun for 29 år siden som nyutdannet sykepleier begynte å jobbe i en palestinsk flyktningleir i Libanon. Hun opplevde blant annet beleiringen av Sabra og Shatila i 1986 på nært hold.

– Det jeg så, var skjellsettende. Opinionen hjemme i Norge hadde knapt hørt om palestinerne, og det ble viktig for meg å være et vitne og stemmen deres ut. Jeg er ingen rebell, men har heller ikke klart å lukke øynene, forteller Aarethun.

I tillegg til engasjementet i Palestinakomiteen i Norge, har hun vært sterkt involvert i et psykisk helsesamarbeid og undervist mye i Midtøsten.

– Undervisning i mental helse trengs når en tenker på de traumatiske forholdene de lever under, sier hun.

Kulturutveksling

De siste 10–15 årene har hun brukt mye tid på vennskapsbysamarbeidet mellom Trondheim og Ramallah, og bidratt til at kunstnere som Håkon Gullvåg, Trondheim Jazzorkester, TrondheimSolistene og mange flere har blitt en del av en norsk-palestinsk kulturutveksling.

– Det er ekte grasrotdiplomati. Utmerkelsen viser at arbeidet har vært utrolig viktig, og jeg tror det har vært med på å bevege politiske beslutninger. Å bli hedret på presidentnivå for denne typen arbeid, er både viktig og utrolig hyggelig.

Det er ikke første gang Aarethun mottar heder for sitt arbeid for palestinernes sak, for tre år siden ble hun tildelt Trondheim kommunes kulturpris.

– At arbeidet blir anerkjent gir meg drivkraft, selv om det betyr minst like mye å bli verdsatt av menneskene jeg jobber med og møter hver dag, mener Aarethun, som hadde med seg datteren Vilde (21) under seremonien.

– Hun har måttet dele meg med mange under oppveksten, og det har ikke bare vært lett for henne å vokse opp med en mor som har reist så mye i farlige områder. Det var derfor ekstra flott å ha henne med meg i dag.

På forsiden nå