Mattilsynet har funnet opptil 30 prosent svinekjøtt i halalkjøtt fra produsenten Kuraas. Hos en annen produsent viste storfekjøtt seg å være 60 prosent svin.

I kjølvannet av hestekjøttskandalen, besluttet Mattilsynet å også DNA-teste gatekjøkkenmat. Resultatene viser flere funn av svinekjøtt i produkter som kun skulle inneholdt storefe.

Prøvesvarene avdekker at flere av kebabproduktene fra Kuraas kan ha inneholdt opp til 30 prosent svinekjøtt. Funnene er også gjort i produkter som er angitt å være «halal», opplyser Mattilsynet.

– Dette ser vi svært alvorlig på. Funnet av svin i et halal-merket produkt gir en ny dimensjon i villedingen, sier seksjonssjef Randi Edvardsen, som varsler at de vil politianmelde forholdet.

Trakk tilbake

Kuraas har foreløpig ikke besvart NTBs henvendelser. Onsdag ble det kjent at tilsynet hadde funnet svinekjøtt i små mengder i deres kebabkjøtt av merket Aramso. Mattilsynet sa da at det kunne dreie seg om slurv og forurensing fra forrige produksjon.

– Dette kommer svært overraskende og veldig uønsket for oss. Vi har satt i gang en intern runde for å prøve å finne ut hvordan dette kan ha skjedd, sa markedssjef Kenneth Kuraas da til NTB. Produsenten trakk produktet tilbake.

Aramso kebabkjøtt selges i dagligvarehandelen, og Kuraas leverer primært i Nord-Norge, men noe av produktet kan også ha blitt levert til andre regioner, opplyser selskapet.

Biff var svin

Mattilsynet har også avdekket at et pizzakjøttprodukt fra Norsk Mesterkjøtt i Sarpsborg, Pizzatopping Biff Piffi, inneholder mer enn 60 prosent svinekjøtt. Prøver er tatt i Oslo og Drammen av produktet, som er oppgitt å inneholde kun kjøtt fra storfe.

– Dette er regelrett juks. Hvis en kjøper pizza med biff, skal det være pizza med biff. Dessuten er det mange mennesker som ikke ønsker å spise svin av ulike årsaker. Hvis merkingen er feil fratar vi dem muligheten til å velge dette selv. Det er alvorlig, sier Edvardsen.

Deleier Mohamed Khashab i Norsk Mesterkjøtt avviser at det dreier seg om bevisst juks fra deres side. Han mener menneskelig svikt må ha ført til at kjøtt beregnet for skinkeproduksjon havnet i kebabkjøttet i partiet Mattilsynet har testet.

– Vi prøver nå å spore produktene, for så å trekke dem tilbake, sier han til NTB.