Fant svinekjøtt i halal-produkter

Mattilsynet vil anmelde saken til politiet.

Prøvesvarene avdekker at flere av kebabproduktene fra Kuraas kan ha inneholdt opp til 30 prosent svinekjøtt.  

Saken oppdateres.

Mattilsynet har funnet opptil 30 prosent svinekjøtt i halalkjøtt fra produsenten Kuraas. Hos en annen produsent viste storfekjøtt seg å være 60 prosent svin.

I kjølvannet av hestekjøttskandalen, besluttet Mattilsynet å også DNA-teste gatekjøkkenmat. Resultatene viser flere funn av svinekjøtt i produkter som kun skulle inneholdt storefe.

Prøvesvarene avdekker at flere av kebabproduktene fra Kuraas kan ha inneholdt opp til 30 prosent svinekjøtt. Funnene er også gjort i produkter som er angitt å være «halal», opplyser Mattilsynet.

– Dette ser vi svært alvorlig på. Funnet av svin i et halal-merket produkt gir en ny dimensjon i villedingen, sier seksjonssjef Randi Edvardsen, som varsler at de vil politianmelde forholdet.

Trakk tilbake

Kuraas har foreløpig ikke besvart NTBs henvendelser. Onsdag ble det kjent at tilsynet hadde funnet svinekjøtt i små mengder i deres kebabkjøtt av merket Aramso. Mattilsynet sa da at det kunne dreie seg om slurv og forurensing fra forrige produksjon.

– Dette kommer svært overraskende og veldig uønsket for oss. Vi har satt i gang en intern runde for å prøve å finne ut hvordan dette kan ha skjedd, sa markedssjef Kenneth Kuraas da til NTB. Produsenten trakk produktet tilbake.

Aramso kebabkjøtt selges i dagligvarehandelen, og Kuraas leverer primært i Nord-Norge, men noe av produktet kan også ha blitt levert til andre regioner, opplyser selskapet.

Biff var svin

Mattilsynet har også avdekket at et pizzakjøttprodukt fra Norsk Mesterkjøtt i Sarpsborg, Pizzatopping Biff Piffi, inneholder mer enn 60 prosent svinekjøtt. Prøver er tatt i Oslo og Drammen av produktet, som er oppgitt å inneholde kun kjøtt fra storfe.

– Dette er regelrett juks. Hvis en kjøper pizza med biff, skal det være pizza med biff. Dessuten er det mange mennesker som ikke ønsker å spise svin av ulike årsaker. Hvis merkingen er feil fratar vi dem muligheten til å velge dette selv. Det er alvorlig, sier Edvardsen.

Deleier Mohamed Khashab i Norsk Mesterkjøtt avviser at det dreier seg om bevisst juks fra deres side. Han mener menneskelig svikt må ha ført til at kjøtt beregnet for skinkeproduksjon havnet i kebabkjøttet i partiet Mattilsynet har testet.

– Vi prøver nå å spore produktene, for så å trekke dem tilbake, sier han til NTB.

På forsiden nå