Markering av Kielfreden i Tyskland

Kiel (NTB): For 200 år siden førte Kieltraktaten til at Norge var et steg nærmere en egen grunnlov. Tirsdag ble den historiske hendelsen markert i Tyskland.

Saken oppdateres.

Markeringen av 200-årsjubileet til Kielfreden ble holdt i Kieles Schloss i Tyskland tirsdag. Stortingspresident Olemic Thommessen talte under markeringen av den historiske begivenheten. Også statssekretær Bård Glad Pedersen fra Utenriksdepartementet holdt tale under arrangementet.

Kieltraktaten la grunnlaget for varige fredelige relasjoner mellom de nordiske landene, og ga Norge et større handlingsrom. Det førte til utviklingen av grunnloven på Eidsvoll 17. mai 1814.

Presidenten for delstatsparlamentet i Schleswig-Holstein, Klaus Schlie, deltok sammen med ministerpresident Torsten Albig.

I 1814 ble Danmark tvunget til å avstå Norge til Sverige ved freden i Kiel, fordi Danmark-Norge hadde vært alliert med Napoleon. Norge godtok ikke traktaten, men proklamerte landet som en selvstendig stat med egen grunnlov, og med den danske prins Christian Frederik som konge.

Etter en kortvarig krig med Sverige måtte Christian Frederik abdisere. Sverige godtok Eidsvolls-grunnloven, og Norge og Sverige forenes i en union som to selvstendige riker med felles konge. (©NTB)

På forsiden nå