Fem personer var om bord helikopteret som styrtet like etter avgang på Hjerkinn skytefelt i Dovre kommune tirsdag klokka 12.00. Piloten ble moderat skadd, mens fire andre passasjerer kom fra ulykken uten fysiske skader.

Svarte på spørsmål

Statens Havarikommisjon for transport kom sent tirsdag kveld for å gjøre sine undersøkelser på ulykkesstedet og ta med vraket til Kjeller på Lillestrøm for grundigere gjennomgang.

Undersøkelsesleder Inge Arnesen ved havarikommisjonen forteller at de møtte de fire passasjerene i en samlet gruppe i dag.

-  Vi hadde en liten prat med alle de fire passasjerene. De fikk være tilbake på ulykkesstedet og se helikopteret. De hadde noen spørsmål om helikopteret og lurte på en del tekniske ting, sier han.

Blir fraktet til Kjeller

Helikopteret vil bli transportert til Kjeller av Viking i løpet av natten. Helikopteret ble undersøkt på stedet før det ble løftet opp av ei kran og lastet på en Viking-bil.

- Det vil bli gjennomført nærmere tekniske undersøkelser i våre lokaler der, men det er ikke sikkert vi begynner med vraket før i neste uke. Da er det flere som er tilbake fra ferie, forklarer Arnesen.

Gjenstår avhør av pilot

Torsdag vil Arnesen og kollegaen som var på Hjerkinn få oversikt over informasjonen som er samlet inn. De har fått oversikt over vitnene og de har også en del vitneforklaringer. Det gjenstår fortsatt et formelt avhør av piloten.

- Vi har ventet med piloten, men så snart han føler seg i såpass god form at han kan gjennomføre en forklaring, så vil vi snakke med ham, sier Arnesen.

Hadde ikke «svart boks»

I et så lite helikopter som var involvert i styrten på Hjerkinn er det ingen ferdskriver eller det som ofte blir kalt en «svart boks». Det er et apparat som kontinuerlig registrerer data som kan kaste lys over årsaken.

- Det finnes noe som registrerer motorindikasjoner, og vi håper dette kan bidra til å gi svar på årsaken. Det er ikke mulig å finne ut av høyden helikopteret hadde da det styrtet ved hjelp av de tekniske dataene, sier havariinspektøren.

Havarikommisjonen har som mål å få til en rapport innen tolv måneder, men man vet aldri hva slags utfordringer man kan støte på i løpet av prosessen ifølge Arnesen.

Har fått video av styrten

Tidligere i dag sa Arnesen at kabinen var stort sett intakt, men at nesepartiet hadde fått seg en skikkelig trøkk. Hovedrotor og halerotor hadde fått store skader.

- Alle delene som ble funnet rundt vraket blir tatt med til Kjeller for videre undersøkelse, sier han.

Det ble også kjent at et vitne hadde filmet helikopterets dramatiske ferd, og Arnesen forteller at de har fått tilgang på denne videoen.

- Jeg har kun sett den på en liten skjerm, og vil ikke kommentere dette ennå, sier han.

Her blir helikopteret løftet på plass på Viking-bilen. Foto: tommy fossum
Undersøkelsesleder Inge Arnesen ved Statens Havarikommisjon for transport forteller at de er ferdige med undersøkelsene på ulykkesstedet. Foto: tommy fossum