Eldre føler seg fengslet i eget hjem

Oslo (NTB): Hjemmeboende eldre føler seg innestengt i eget hjem fordi de ikke har tilgang på transport eller ikke kan bevege seg utendørs på grunn av manglende snømåking, viser en undersøkelse fra Universitetet i Oslo (UiO).

Saken oppdateres.

Undersøkelsen er basert på intervjuer med 5.000 personer over 67 år og viser at mange eldre ikke kommer seg ut, selv om de ønsker det. Dagligdagse gjøremål blir en utfordring for dem som bor langt fra kollektivtransport eller bor på steder der det ikke blir måket. Konsekvensen er at flere må flytte fra hjemmene sine, skriver Vårt Land.

– De eldre blir fengslet i eget hjem. Spesielt er det de mindre ressurssterke som blir isolert og hardt rammet, sier Susanne Nordbakke, som står bak forskningsprosjektet ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi.

Studien viser at mer enn 40 prosent ønsker å gå på tur oftere, og 30 prosent ønsker å benytte seg av kulturtilbud oftere enn det de har anledning til. Mange kan ikke delta på sosiale arrangementer fordi de ikke kommer seg fram. Følelsen av å ikke ha tilgang og mulighet blir oppfattet som det verste, ifølge studien. (©NTB)

På forsiden nå