– Ikke bevist at bevæpning gir mindre kriminalitet

Direktøren i Det kriminalitetsforebyggende råd mener det ikke er grunnlag for å hevde at nedgangen i kriminalitet under terrorberedskapen skyldes bevæpning av politistyrkene.

Politimenn med våpen patruljerer mellom Oslo S og Bussterminalen.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Direktør Erik Nadheim reagerer på at regjeringen vil vurdere å innføre permanent bevæpning av politiet etter at terrorberedskapen er tilbake på det normale.

Tirsdag meldte Klassekampen at Sigve Bolstad, lederen i Politiets Fellesforbund, igjen tar til orde for generell bevæpning av norsk politi.

– Det finnes ingen dokumentasjon for at bevæpnet politi fører til mindre kriminalitet, slik Politiets Fellesforbund antyder. Ut fra den logikken burde faktisk konklusjonen være motsatt: Knapt noe annet land har så lav registrert kriminalitet som Norge, et land der politiet er ubevæpnet, påpeker Nadheim.

Han mener det snarere er politiets økte tilstedeværelse som ga en trygghetsfølelse, noe som ikke er unikt for økt terrortrussel. Oslo-politiet registrerte en nedgang i kriminaliteten i perioden med høy beredskap. Han viser til at det like gjerne kan skyldes den unntakstilstanden samfunnet stilles i.

– Når OL engasjerer befolkningen går også den registrerte kriminaliteten ned, slik vi i sterk grad så under Lillehammer-OL, sier han.

På forsiden nå