Rett etter kommunevalget i høst, lanserte Per Sandberg seg selv som innenriksminister med ansvar for sikkerhet og beredskap. Det har regjeringen nå fått, men med Sandbergs partifelle Anders Anundsen i statsrådsstolen.

Trengte betenkningstid

Sandberg fikk i stedet jobben som fiskeriminister, og ved lunsjtider onsdag fikk han overrakt nøkkelen til kontoret av forgjengeren Elisabeth Aspaker. På direkte spørsmål om fiskeriminister er drømmejobben, svarte Sandberg slik:

- Ja, det var et vanskelig spørsmål, kan jeg få betenkningstid?

- Vi fant fram til det teamet vi mener vil fungere best, og jeg hadde ikke noen prestisje i forhold til noe annet, utdyper Sandberg overfor Adresseavisen.

Statsministeren er sikker på at Sandberg forstår sin rolle

- Ønsket meg et departement

- Internt sto du på for å bli innenriksminister?

- Ja. Jeg har ønsket meg et departement og en statsråd med et overordnet ansvar for sikkerhet og beredskap.

- Men du så seg selv i den rollen?

- ja, hvis jeg hadde passet i en sånn rolle, hadde jeg takket ja til det også, svarer Sandberg.

- Du er nestleder i partiet. Hvorfor ble det ikke sånn, da?

- Det er mye mer penger i fiskeri, vet du, fleiper Sandberg.

- Ny rolle i regjeringen

Statsministeren beskrev ifølge NTB Sandberg som en arbeidssom mann som kjemper for sin politikk, samtidig som han er i stand til å finne gode kompromisser.

Erna Solberg understreket også at Sandberg får en helt annen rolle i regjering enn han har hatt som fremskutt og frittalende stortingspolitiker. Nå handler det om å skape samarbeid og kompromisser på Stortinget, poengterte hun.

– Den forståelsen er jeg helt sikker på at Per har, sa statsministeren.

Per Sandberg har en litt annen versjon.

- Erna kjenner Per Sandberg, eller PeSa, godt, og vet hva jeg står for. Bare fortsett med å være PeSa, du, har Erna sagt til meg.

Sandberg har flere ganger ertet på seg regjeringens støttepartier KrF og Venstre, særlig etter utspill om innvandringspolitikk. Under nøkkeloverleveringen i Nærings- og fiskeridepartementet presiserte Sandberg at han, i egenskap av rollen som nestleder og leder av Frps programkomité. vil fortsette å uttale seg om andre politikkområder enn fisk.

- Jeg synes ikke jeg har vært så frittalende. Jeg har bare påpekt det som har vært viktig for Frp, sier han.

Ved lunsjtider onsdag fikk Per Sandberg overrakt nøkkelen til fiskeriministerkontoret av forgjengeren Elisabeth Aspaker. Foto: Bård Ove Molberg