I tillegg til Barth Eide kommer det statssekretærer fra tre departementer, departementsråd fra ett, og Forskningsrådets direktør Mari Sundli Tveit, skriver Khrono.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) har meldt avbud fra turen og sender statssekretær. Fra før har man gjennomført de fleste vurderinger om hvordan man skal oppgradere og bygge ut forskningsstasjonen, som ligger i Dronning Mauds land. Det som skjer nå er at Barth Eide og de andre politikerne skal på studietur før de foretar en endelig beslutning.

Grunnen til at forskningsstasjonen må oppgraderes er todelt: den trenger en modernisering, og i tillegg tærer klimaet på bygningene.

– Av og til er været så røft at det fyker småstein i luften. Vi har til og med opplevd at vinden har tatt med seg tunge konteinere, forklarer direktør Ole Arve Misund i Polarinstituttet.

Det var også en studietur med politikere for tre år siden, kort tid før koronapandemien begynte. Etter denne satte Statsbygg i gang en befaring, og deretter ble det bestemt at man måtte gjennomføre oppgraderingen. Det mest kostbare alternativet politikerne har å velge mellom ligger på rundt 3 milliarder kroner. Misund er opptatt av at det ikke skal bli ekstravagant.

– Det vi holder på med her er svært nøkterne greier, sier Misund.

Troll har vært driftet som helårsstasjon siden 2005, og rundt 40 personer er stasjonert der.