– Men sånn er det, sier han i et intervju med NTB og NRK.

Kong Harald uttalte seg til pressen etter nyheten om at prinsesse Märtha Louise, kunngjorde at hun avslutter sine offisielle oppdrag for Kongehuset.

I en pressemelding fra Slottet tidligere tirsdag het det samtidig at kongen hadde bestemt at Märtha Louise skulle beholde prinsessetittelen.

Märtha Louise viste til at det har kommet mange spørsmål knyttet til henne og hennes forlovede Durek Verretts roller den siste perioden.

Kongen sier intervjuet at kongefamilien har hatt mange og lange samtaler med prinsessen og Durek Verrett.

– Enige om å være uenige

Selv om kongeparet og Durek Verrett ikke er enige om alt, sier kong Harald at de lever godt med forskjellene og er enige om å være uenige.

Både kongen og dronning Sonja sier familien har vært gjennom en god prosess fram til tirsdagens nyhet om at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongefamilien.

Prinsessens kjæreste Durek Verrett har vært en del av prosessen, og kongen sier de har brukt tid til å få Verrett til å forstå hvorfor prinsessetittelen og tilknytningen til kongefamilien ikke kan brukes kommersielt.

– Han trodde nok han kunne gjøre hva han ville uten at det ville gå ut over oss, sier kong Harald.

– Vi har diskutert veldig grundig og til og med satt opp plansjer på veggene, sier dronning Sonja.

– Nå har han forstått at vi er sammen om dette og at han også må ta hensyn til hva vi står for, sier hun.

Oslo 20221108. Kongeparet kommenterer at Märtha Louise ikke lenger skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset. Kong Harald. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL Foto: Terje Pedersen / NTB

Ikke flere offisielle oppgaver

Prinsesse Märtha Louise kunngjorde tirsdag at hun frasier seg sine offisielle oppgaver. Hun frasier seg sine beskytterskap og vil bidra til å gjøre skillet mellom næringsvirksomhet og kongefamilien tydeligere.

Märtha Louise beholder prinsessetittelen, men skal ikke lenger representere kongehuset offisielt. Det kunngjør hun selv i en pressemelding tirsdag.

– Etter en periode med mange spørsmål knyttet til meg og min forlovedes rolle, har jeg bestemt meg for at jeg på det nåværende tidspunkt ikke lenger vil utføre offisielle oppgaver for Kongehuset. Denne avgjørelsen tar jeg i samråd med foreldrene mine Kongen og Dronningen, for å skape ro rundt Kongehuset, skriver Märtha Louise i en pressemelding tirsdag formiddag.

Forlovet

I juni i år forlovet Märtha seg med amerikanske Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek. Det har til tider stormet rundt forholdet, og Märtha fikk blant annet kritikk for å blande sammen kommersielle interesser og prinsessetittelen i forbindelse med deres felles foredragsturné «The Princess and the Shaman».

Bråket rundt forlovelsen fikk flere organisasjoner til å avslutte samarbeidet med Märtha Louise som deres høye beskytter.

Nå avslutter Märtha altså alle slike oppdrag.

Nye retningslinjer

I tirsdagens kunngjøring het det at verken Märtha Louise eller Durek Verrett skal bruke prinsessetittelen eller omtale av andre av kongehusets medlemmer i egne sosiale mediekanaler. Heller ikke i tilknytning til medieproduksjoner eller annen kommersiell virksomhet.

Paret skal også bidra til å skape et tydeligere skille mellom kongehuset og egne aktiviteter.

Det er ikke kjent når paret skal gifte seg. Kongeparet sier i intervjuet med NRK og NTB at de ikke vet når bryllupet skal stå.

– Det har vi ingen informasjon om, sier dronning Sonja.

Blir del av kongefamilien

Når prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg, vil Durek Verrett bli en del av kongefamilien.

Han vil i tråd med tradisjonen imidlertid ikke få noen tittel eller representere Kongehuset.

Det opplyser Kongehuset i en pressemelding i forbindelse med at prinsesse Märtha Louise frasier seg sine offisielle oppgaver.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett vil være til stede ved familierelaterte anledninger, som for eksempel fødselsdagsfeiringer – eller enkelte store idrettsarrangementer der det er tradisjon for at kongefamilien deltar sammen, opplyser Slottet.