Foto: Politiet

I Gulating lagmannsrett i Stavanger skal han mandag formiddag starte på aktoratets innledningsforedrag i ankesaken mot de 13 mennene som er tiltalt for ranet av Norsk Kontantservice AS (NOKAS) i Stavanger den 5. april 2004.

Sammen med sin kollega Arild Dommersnes skal Carlsen i løpet av de nærmeste fire-fem måneder føre over 200 vitner for å forsøke å overbevise juryen om at David Toska og 10 andre tiltalte er skyldige i grovt ran med døden til følge – og at ytterligere to tiltalte medvirket, men uten å ha noen skyld i at politimannen Arne Sigve Klungland mistet livet.

Lagdommer Daniel Lunde skal lede rettssaken, der en jury på ti medlemmer – trolig en gang i januar – skal svare ja eller nei på om hver enkelt av de tiltalte er skyldige etter tiltalen.

Bevisbildet endretRiksadvokaten har bestemt at ingen av de 11 med den alvorligste tiltalen skal tiltales for drapet.

– Likevel er det rom for oss til å argumentere for hvem som skjøt, sier Tor Christian Carlsen.

Han mener bevisbildet er endret i forhold til hva som var tilfelle i Stavanger tingrett, på grunn av de tilståelsene som nå foreligger fra Lars-Erik Andersen, Ridvan Halimi, Erling Havnå og Thomas Ingebrigtsen.

– Vår oppfatning er at de nye tilståelsene får betydning også for dem som ikke har tilstått, sier Carlsen.

16 pappeskerNoen få aktører var på plass i rettslokalet i menighetshuset på Forus da NTB besøkte stedet søndag formiddag. Politiførstebetjent Jan Watland overvåket sikkerheten i bygningen, sammen med områdeleder Reidar Gimre og et par andre medarbeidere i Securitas.

Inne i rettslokalet var advokatfullmektig Anders Westeng – medforsvarer for Metkel Betew – i gang med å bære inn og pakke ut 16 pappesker med saksdokumenter. Dette er dokumentmengden bare for hans klient. De andre forsvarerne har omtrent like mye dokumenter å holde rede på.

– Heldigvis har vi det samme materialet også på en CD-rom, sier Westeng til NTB.

Ingen fotlenkerAdvokat Joakim Ronold var også innom rettssalen søndag formiddag. Han er forsvarer for William Pettersen – «skipperen» – som er tiltalt blant annet for å ha skjult våpen og utstyr etter ranet.

William Pettersen ble i Stavanger tingrett dømt til seks års fengsel. Men i mai i år ble han løslatt fra varetekt, og bor under rettssaken på hybel i Stavanger.

– Hans situasjon er blitt vesentlig bedre, sier Joakim Ronold.

I Stavanger tingrett i fjor høst var bare tiltalte Thomas Ingebrigtsen på frifot. Alle de andre ble holdt under kontroll med fotlenker og håndjern. Når saken nå starter i lagmannsretten, er de omstridte fotlenkene ikke lenger noe aktuelt sikkerhetstiltak.

Men sikkerhetstiltakene er omfattende også i lagmannsretten. Inne i rettssalen er det satt av 28 sitteplasser til vakter, og rettslokalet vil fortsatt være omgitt av væpnet politi.

Utpekt drapsmannAllerede under aktoratets prosedyre i Stavanger tingrett i januar i år ble Kjell Alrich Schumann utpekt som Arne Sigve Klunglands drapsmann, uten at han mer enn de andre på tiltalebenken var tiltalt for drap.

Når ankesaken nå starter i lagmannsretten, er han fortsatt ikke tiltalt for drap. Men Lars-Erik Andersen skal i politiavhør ha utpekt Schumann som den som fyrte av det dødelige skuddet. Erling Havnå skal også ha gitt tilsvarende opplysninger, etter at han selv har innrømmet at også han deltok i selve ranshandlingen.