Men Halimi nekter for at han var med på ranet, og hevder at han lå og sov i en leilighet i Oslo da ranet skjedde. Deretter gikk han i dekning, rømte gjennom flere europeiske land til Kosovo, og ble først pågrepet 2.april i år.

Ridvan Halimi forklarte seg i Stavanger tingrett mandag, og snakket åpent både om kriminell praksis og kriminelle hensikter.

– Jeg regnet med at jeg skulle være med på den straffbare handlingen jeg kjøpte utstyr til, sa han.

– Ikke spurt

Ridvan Halimi benektet at han visste at det var et ran David Toska planla. I stedet forestilte han seg at det var et innbrudd på linje med bankbokssaken på Bryn, der utbyttet ble 20 millioner kroner, fortalte han til retten.

– Hvis David hadde tenkt å gjøre et sånt innbrudd, hadde jeg gjerne blitt med hvis jeg var blitt spurt om det. Men jeg kunne aldri tenke meg at David skulle begå et ran, sa Halimi.

– Hva tenkte du David Toska drev på med, spurte statsadvokat Tor Christian Carlsen.

– Jobba. Planla ett eller annet. Jeg hadde håpa å bli invitert med på en innbringende jobb, svarte Halimi.

Men ifølge hans egen forklaring kom det aldri noen invitasjon til å bli med på ranet mot NOKAS.

– Flink med bilerRidvan Halimi beskrev detaljert hvordan han stjal en SAAB, som han solgte til David Toska for 20.000 kroner. Dette er trolig en av de tre fluktbilene som ble satt i brann etter ranet.

Halimi beskrev også hvordan han på direkte oppdrag fra Toska stjal en lastebil og en Range Rover, som ble benyttet i forbindelse med ranet. Lastebilen ble påtent i innkjørselen til politistasjonen. Range Roveren ble benyttet som fluktbil og deretter satt fyr på.

– Du er ekspert på biler, konstaterte statsadvokat Carlsen.

– Ikke ekspert. Men jeg er flink, svarte Halimi.

Aktor spurte hvordan David Toska kunne vite det.

– Det må ha vært gjennom William, svarte Halimi.

BegravelseDen omtalte «William» er William Ellingsen, som ble skutt og drept i Oslo 7. februar 2004. Begravelsen 13. februar samlet en stor venneskare, deriblant David Toska – som holdt tale – og flere andre av de tiltalte i NOKAS-saken.

På oppfordring fra aktor nevnte Halimi også Metkel Betew, Lars-Erik Andersen, Thomas Thendrup og Ikmet Kodzadziku.

William Ellingsens navn har stadig dukket opp i forklaringene til de tiltalte i Stavanger tingrett. Ridvan Halimi omtalte Ellingsen som en meget god venn både av seg selv og David Toska.

Thomas Thendrup har også omtalt Ellingsen som en venn. Og tiltalte William Pettersen – skipperen på «Gamle Henningsvær» – har forklart at det var fra William Ellingsen han fikk låne penger da han helt blakk kom ut fra soning av en spritsmuglerdom på Bastøy.

Gjenytelser for dette lånet var årsaken til at William Pettersen kom i kontakt med kretsen rundt ransmennene i Stavanger, har han forklart.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX