Heller ikke KrFs Øyvind Håbrekke er inne på Stortinget i denne målingen som Respons har utført for Adresseavisen. Frp mister også ett mandat. Det vil si at hvis dette skulle bli valgresultatet, vil Frp i Sør-Trøndelag bare representeres av Per Sandberg alene.

- Det kommer ikke til å skje, lover Per Sandberg, som ler høyt når han hører at Høyre er inne med hele fire mandater fra fylket.

I dag har Høyre kun én representant, Linda C.H. Helleland. Hun tror ikke egne ører når Adresseavisen ringer.

- Du tuller med meg, spør hun, og blir målløs, før hun presiserer at når valget nærmer seg, vil det bli jevnere.

Giske tror på Valen

Med denne målingen nærmer Høyre seg Arbeiderpartiet – som lenge har stått veldig sterkt i Trøndelag. Ap går tilbake over fem prosentpoeng og har 35,8 prosent, men beholder sine fire mandater. Dermed tar de to store partiene fire stortingsplasser hver, de små partiene får ingen, mens Frp beholder ett.

I tillegg vil Sør-Trøndelag få et utjevningsmandat, men det er umulig å beregne på en regional måling. Aps fremste mann fra fylket, Trond Giske, mener resultatet for partiet er brukbart.

- Å ha 40 innen rekkevidde ett år før valget, må vi si oss fornøyd med, sier Giske, som imidlertid synes det mest interessante er at sentrum utraderes.

Borgerlig blokk er dermed Høyre/Frp. Det tydeliggjør alternativet, og vil forhåpentligvis mobilisere våre velgere.

Giske tror imidlertid ikke SV og Sp kommer til å miste sine folk i Sør-Trøndelag.

Sp har et sterkt velgergrunnlag i Trøndelag, og jeg tror ikke SV ryker ut. Snorre vil klare seg, sier Giske.

- Fire er ekstremt

Valgforsker Toril Aalberg, professor ved NTNU, sier fire mandater til Høyre er helt ekstremt.

- Det vil holde hardt å oppnå dette ved valg. Høyre vil nok være veldig fornøyd med tre, tror Aalberg.

- Både SV og Sp har jo sterke profiler i Snorre Valen og Ola Borten Moe. Hjelper ikke det?

- Nei, ikke direkte. Folk stemmer først og fremst på partier, så selv om både Snorre Valen og Ola Borten Moe er sterke personligheter, har ikke det veldig mye å si.

Annerledeslandet i nord

Førstedame for Ap i Nord-Trøndelag, Gerd Janne Kristoffersen, er uhyre lettet over at Ap fortsatt ligger over 40 prosent i Nord-Trøndelag.

- You made my day, kommenterer hun.

Frps Robert Eriksson, som er hårfint ute av Stortinget på denne målingen, tror han skal klare å komme seg inn igjen.

- Jeg har mye krefter og ønsker å fortsette. Men går det ikke, vet jeg at verden går videre, sier en optimistisk Eriksson.

Senterpartiets parlamentariske leder Lars Peder Brekk sier at det er et paradoks at ingen land har lyktes bedre på sysselsetting, økonomi og utvikling enn Norge, og likevel taper de rødgrønne terreng.

- Mens Høyre går på gummisåler og håper ingen skal sette fokus på deres politikk. De er ikke et parti for næringslivet i distriktene, mener Brekk.

Høyre mer enn dobler sin oppslutning i Nord-Trøndelag, og har nesten 20 prosents oppslutning.

Målingen er foretatt for Adresseavisen 29. august til 4. september. 800 nordtrøndere og 800 sørtrøndere er spurt om hva de vil stemme ved stortingsvalget neste høst.