David Toska, den selvutnevnte hovedmannen bak NOKAS-ranet, fortalte i formiddag om de dramatiske minuttene om morgenen 5. april i fjor.

Ifølge Toska, som er langt mer lavmælt og alvorlig enn i går, var den første døren inn til NOKAS enkel å bryte opp med brekkjern. Deretter startet problemer som 30-åringen ikke hadde forutsett i det hele tatt.

Prøvde rambukkDavid Toska trodde ranerne bare skulle slå seg gjennom en ordinær vindusrute fra bakgården.

- Jeg skjønner allerede på første slaget at jeg har tatt feil, sa han fra vitneboksen i Stavanger tingrett i formiddag – og siktet til at vinduet var et sikkerhetsvindu.

Heller ikke flere slag med en medbrakt rambukk hjalp. Da bestemte en fortvilet Toska seg for å skyte seg vei inn til tellesentralen.

- Jeg hadde jo gått god for denne ruten, og i bakgården sto det flere personer sammen med meg.

Prellet avDermed tømte han to magasiner med sitt eget automatgevær mot vinduet.

- Jeg skvetter. Det bråker noe fryktelig. Jeg tror geværet sto på full automat, fortalte David Toska, som slukøret måtte konstatere at prosjektilene bare prellet av.

Neste trekk ble å hente inn en av ranerne som sto vakt på utsiden av NOKAS. Denne raneren skal ha tømt to AG-3-magasiner med skudd mot ruten før den knuste.

Da var det, ifølge Toska, bare å spaserere inn i banken.

- Vi plukket bare penger. Jeg tok penger fra brett og helte opp i bager, fortalte han rolig fra vitneboksen.

UtslittIfølge Toska var begge hvelvene, med de største pengesummene i, åpne. Men mellom ranerne og sedlene var det gitterporter. Ingen hadde krefter til å prøve seg på portene, ifølge Toska.

- Folk var veldig slitne etter det vinduet.

Ranerne skal ha fylt rundt 15 bager med sedler, men David Toska ga likevel ikke opp tanken på sedlene i hvelvene.

- Jeg slo mot portene én gang alene, rett før vi løp, fortalte 30-åringen, som tilsto lenge før rettssaken begynte i Stavanger tingrett.

David Aleksander Toska på rettssakens første dag. Han forklarer seg nå i retten. Foto: SCANPIX