Schumann er den første som erkjenner straffskyld under ankesaken som startet i dag. Tidligere har Schumann nektet for å ha vært med på ranet.

Klokka 9.36 i dag, seks minutter forsinket, satte lagdommer Daniel Lunde retten i NOKAS-saken.

Dermed er ankesaken i Gulating lagmannsrett i gang mot de 13 som i mars ble dømt for ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger 5.april 2004. Ankesaken kommer til å pågå til utpå nyåret.

Snakket ikke med hverandre

Først inn av de tiltalte kom David Toska, deretter fulgte nygifte Kjell A. Schumann, så kom de andre på rekke og rad. De tiltalte snakket ikke med hverandre, og det var en spent stemning i rettslokalet. En nyklipt Toska hadde på seg sin karakteristiske lusekofte.

Schumann utpekt som drapsmann

Schumann, som giftet seg i fengselet i forrige uke, gikk rett bort til plassen sin og vekslet ikke et ord med noen av de andre da han kom inn i rettssalen. Siden dommen falt i tingretten skal to av de andre NOKAS-dømte, Lars-Erik Andersen og Erling Havnå, ha pekt ut Schumann som raneren som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

Det knytter seg derfor ekstra stor spenning til hva Schumann vil si når han skal forklare seg for retten. Schumann benektet i tingretten hardnakket at han hadde vært med på NOKAS-ranet.

I lagmannsretten skal han forklare seg som nummer ni av de tiltalte.

Jury-utvelgelse

Mens det var to fagdommere og tre meddommere som dømte de 13 i tingretten, er det en jury på ti kvinner og menn som skal svare ja eller nei på skyldspørsmålet i lagmannsretten. Det skjer først på nyåret. 18 personer er oppnevnt til juryen og rettssaken mandag startet med at seks av dem ble valgt vekk, såkalt utskyting. Tre ble valgt vekk av aktoratet og tre av forsvarerne.

– På vegne av alle forsvarerne skal Øystein Storrvik (David Toskas forsvarer, red.anm) spørre om rettens sammensetning og foreta utskytingen, opplyser advokat John Chr. Elden, som forsvarer Erling Havnå, til NTB.

11 tiltalt for grovt ran med døden til følge

Etter lunsj mandag starter opplesingen av tiltalen mot de 13, som så skal svare på om de erklærer seg skyldig etter tiltalen eller ikke. 11 av de 13 er, som i tingretten, tiltalt for grovt ran med døden til følge, mens to er tiltalt for medvirkning, men uten dødsfølgen.

Når de tiltalte har svart på om de sier seg skyldig, starter statsadvokat Tor Christian Carlsen på aktoratets innledningsforedrag. Det tar trolig halvannen dag. Så er det klart for forklaringen fra den første av de tiltalte, Lars-Erik Andersen.