Foto: VEGARD EGGEN

I oktober 2006 skrev Adresseavisen at organisasjonen risikerte å miste millionstøtte etter at de fikk kritikk i en statlig forskningsrapport som tok for seg rus- og mobbeprogram i skolen.

– Helsedirektoratet har støttet økonomisk oss hele veien, men siden det var de som bestilte rapporten var vi usikre på hvordan konklusjonen ville slå ut, sier kommunikasjonsleder Vegard Hansen.

Føler lettelse

Etter rapporten kom, har de jobbet med de tre punktene de fikk mest kritikk for, nemlig forskning, implementering og dokumentasjon. Stiftelsen har blant annet ansatt en leder for evaluering som har jobbet med den teoretiske forankringen.

– Vi har jobbet målbevisst for å komme dit vi er i dag, sier MOT-gründer Atle Vårvik som påpeker at de har fått mye støtte fra omverden hele tiden, fra både medarbeidere og ungdommer som ikke kjenner seg igjen i kritikken.

Nå har de også fått anerkjennelse fra myndighetene. I begynnelsen av april fikk de svar på søknaden om støtte i 2008, som resulterte i 2,1 millioner kroner til MOT i ungdomsskolen og videre evaluering av arbeidet. I tillegg har de fått et brev som også gir positiv tilbakemelding.

– Nå er vi lettet, sier Hansen.

– Viktig anerkjennelse

I brevet fra Helsedirektoratet står det blant annet: «Sosial- og helsedirektoratet merker seg at det har skjedd en utvikling av MOT i positiv retning, både hva angår den teoretiske forankringen av tiltaket og implementeringsstrategien. Tiltaket har fortsatt ikke et tydelig rusforebyggende hovedmål, men relevansen i forhold til rusforebygging er tydeliggjort.»

– Det er vanskelig å sette det økonomiske opp mot den verbale støtten. Begge deler betyr like mye for oss, sier Vårvik.

Hansen forklarer at denne anerkjennelsen er viktig for dem, siden staten anbefaler tiltak overfor kommunene. Til tross for at ingen kommuner valgte å avslutte samarbeidet etter rapporten fra 2006, så mener MOT at dette gjør arbeidet deres lettere.

Foto: STEINAR FUGELSØY