I hele Norges land samler nordmenn seg bak faner i demonstrasjontog den 1. mai hvert eneste år. Men vet du hvordan dagen ble til, og hvorfor vi fortsatt feirer den?

Ap-politiker og avisredaktør Carl Jeppesen deltok i 1889 på en internasjonal arbeidskongress i Paris for å stifte Den annen Internasjonale. Fagorganiserte fra USA foreslo på samme møtet at 1. mai ble vedtatt som demonstrasjonsdag, siden det var på denne datoen generalstreiken som resulterte i innføringen av åtte timers arbeidsdag startet tre år tidligere.

Jeppesen sørget i etterkant for at også Norge innførte 1. mai som arbeidernes egen internasjonale kamp- og festdag. Dagen ble første gang feiret her til lands i 1890.

Offisiell høytidsdag i 1947

Fram til 1919 var kravet om en lovfestet normalarbeidsdag på åtte timer 1. mai-feiringens fremste, om ikke eneste krav.

Dagen ble vedtatt som offisiell flaggdag i 1935, men først i 1947 anerkjente Stortinget 1. mai som offentlig høytidsdag. Siden den gang har det med jevne mellomrom blitt debattert, spesielt fra borgerlig side, å gjøre om dagen til normal arbeidsdag.

Det viktigste med 1. mai-feiringen var ikke hva man demonstrerte for eller mot, men det å utvikle holdninger og vise at man tilhørte et fellesskap, symbolisert ved selve toget, flagg og foreningsfaner. Fellesskapet ble også styrket gjennom barnetog, torgmøter, flaggheisning og fester denne dagen.

Håp om en lykkeligere fremtid

Fanene har alltid vært fagforeningenes viktigste samlingsmerke, og det røde flagget har vært arbeiderbevegelsens viktigste enkeltsymbol. Det var et symbol på undertrykkelse og kamp, men også på håp om en lykkeligere og mer rettferdig fremtid.

For den norske arbeiderbevegelsen har feiringa av dagen vært viktig både for profilen utad, men også for samhold i egne rekker. Både fagbevegelsen, partiet, kvinnebevegelsen og ungdomsbevegelsen har stått sammen om arrangementene.

1. mai er en del av Norges kulturtradisjon. Både arbeidet framover mot dagen og det som skjer på selve dagen styrker samholdet.

Det er dagen da arbeiderne mobiliserer, ikke bare for å vise styrke utad, men også for å skape styrke innad.

Kilde: Wikipedia og www.1mai.no