Ifølge Dagens Næringsliv torsdag har forsvarssjefen gitt regjeringen råd om å stanse kjøpet og heller satse på nye helikoptre og langtrekkende våpen.

Ifølge avisa er rådet gitt «fra forsvarssjefen som person» – ikke fra Forsvaret som organisasjon.

– Skuffet

– Jeg er skuffet over forsvarssjefen. Han har ikke involvert organisasjonene i denne debatten internt før han ga sitt råd til regjeringen. Jeg hadde forventet at han kontaktet oss, og jeg mener han bryter både det som er god skikk, men også at det er et brudd på hovedavtalen, sier leder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund til Klassekampen.

Han viser til bestemmelsen om at ansatte skal involveres i saker som berører dem. Han mener framgangsmåten i saken er egnet til å svekke forsvarssjefens tillit i hele Forsvaret.

Stortinget godkjente investeringen på 19 milliarder kroner i desember i fjor, og valget står mellom sørkoreanske K2 Black Panther og tyske Leopard 2A7.

– Prosessen går videre

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) var også raskt ute overfor Dagens Næringsliv og understreket at «prosessen går videre i tråd med den framtidsplanen som er lagt.»

I en kommentar til Klassekampen fra forsvarssjefen, sendt via Forsvarets kommunikasjonsavdeling, heter det kort: «Det stemmer at jeg har gitt en anbefaling. Jeg tar den videre dialogen med regjeringen».

Frps forsvarspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde støtter forsvarssjefen.

– I likhet med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen har jeg lenge ment at nye stridsvogner er en gal prioritering i et potensielt krigsscenario hvor ulike missiler, artilleri og droner i økende grad vil dominere. Vi trenger først og fremst luftvern, sier han til Dagens Næringsliv.

Høyre vil vente til våren

Høyres Ine Eriksen Søreide var både forsvarsminister og utenriksminister da Solberg-regjeringen ga klarsignalet til anskaffelsen av 82 nye stridsvogner. Hun er åpen for å revurdere beslutningen, men vil vente på forsvarssjefens fagmilitære råd, som er ventet til våren, samt rapporten fra blant annet Forsvarskommisjonen.

– Det er avgjørende å se beslutningen om det skal anskaffes stridsvogner eller ikke i en helhet. Både med tanke på hvordan Hæren skal settes opp med hovedkampsystemer for de neste tiårene, hvordan Forsvaret tenker fellesoperativitet mellom alle Forsvarets kampsystemer og hvilket helhetlig forsvarskonsept som legges til grunn, sier Søreide.