Elevrådslederen må jobbe noen uker for å tjene nok til å kunne kjøpe resten av bøkene han trenger til undervisningen. For Knut Gravråk er det såpass vanskelig at det går ut over skolesituasjonen. Hittil har han brukt 1400 kroner på brukte bøker, men han mangler fortsatt noen. Skulle han kjøpt nytt ville det kostet ham nærmere 5000 kroner.

Slutt med utlån

Ap-toppene Trond Giske og Tore O. Sandvik trommet i går sammen til valgkamputspill på Melhus videregående skole og det dreide seg om Giske's hjertebarn: Gratis skolebøker til elevene ved de videregående skolene her i landet. Dette var en drøm som Giske tok opp allerede i 1995 da han var AUF-leder, og i 2000/2001 da han satt som utdanningsminister ble det vedtatt en såkalt utlånsordning for skolebøker.

Det første året ble det bevilget 200 millioner og året etter 100 millioner kroner. I en opptrappingsplan med ytterligere 100 millioner kroner, skulle ordningen fullføres i høst. Formålet var gratis skolebøker til alle i videregående.

Men slik er det ikke gått. Ordningen torpederte Kristin Clemet da hun overtok som utdanningsminister.

Det mislikte de tre elevene som Giske og Sandvik hadde med seg på Melhus.

- Jeg har kjøpt bøker for 4000 - 5000 kroner, fortalte Katta-eleven Jørgen Bøe Svendsen. Det er foreldrene som må punge ut. Marie Lundereng som også går på Katedralskolen, har vært heldig og fått kjøpe bøker svært billig av en venninne.

Alle tre elevene synes bøkene er enormt dyre og ga inntrykk av at de syntes det er synd at utlånsordningen smuldrer opp.

Giske er bitter over at ordningen ikke ble fullført.

- I høst skulle egentlig alle skolebøker vært gratis. Men i stedet ble det et flertall mot gratis læremidler i skolen. For mange foreldre blir dette dyrt - spesielt for dem som har mer enn én elev i videregående skole, sa Giske.

Partifellen Tore O. Sandvik som er fylkesordførerkandidat for Ap i Sør-Trøndelag, sa at han vil ta opp denne saken og se på muligheten for at utlånsordningen kan opprettholdes.

Ikke avviklet

- Men det krever økonomisk handlerom, og det har vi ikke i fylkeskommunen i dag, sa Sandvik.

Ved Melhus videregående har en forsøkt å opprettholde utlånsordningen, og til en viss grad har Knut Gravråk og de andre elevene fått nyte godt av den.

- Ordningen er jo ikke avskaffet selv om det ikke kom mer penger. Bøkene bærer preg av en viss slitasje, men så lenge de er brukbare, blir de benyttet, sa rektor Helge Bjørn Bæverfjord. På Melhus får hver elev låne tre-fire bøker til en verdi av ca. 1000 kroner.

- Der vi ikke har komplette klassesett, har vi vært ute på bruktmarkedet slik at alle elevene i en klasse har fått tilbudet, fortalte rektor Bæverfjord.

De vil ha tilbake utlånsordningen for skolebøker. Fra venstre Marie Lundereng, Jørgen Bøe Svendsen, elevrådsleder Knut Gravråk, nestleder i AUF Sør-Trøndelag Martin Gravråk, Tore O. Sandvik og Trond Giske. Foto: KRISTIN SVORTE