En undersøkelse Norsk Ornitologiske Forening (NOF) i fylket har utført, viser en sannsynlig nedgang på 80 prosent på ca. 30-40 år.

– Vi anslår bestanden i fylket per 2008-2012 til å telle omkring 20 par. Arten opptrer bare som spredte enkeltpar i fylket, og de fleste aktive lokalitetene finnes i kysstrøka av Sunnmøre, sier Ingvar Stenberg i NOF. Han har vært en sentral person i arbeidet med hubro-rapporten i Møre og Romsdal.

Kan forsvinne

I rapporten oppsummeres det med at arten står i fare for å forsvinne fra fylket dersom det ikke treffes tiltak.

–Den viktigste årsak til den generelle tilbakegangen er godt dokumentert. Hubroen er spesielt utsatt for kraftlinjer, i første rekke ved at den blir "svidd" på grunn av kortslutning når den setter seg på utsatte punkter på kraftlinjemaster. Forvaltninga må derfor sette alt inn på å gjennomføre praktiske tiltak mot hubrodød, mener Stenberg.

Fortsatt sterkt truet

En annen gruppe sentralt innenfor NOF la nylig frem en rapport om hubro som tegnet et langt lysere bilde av hubrobestanden. I Trøndelag og andre områder har det vært bare en mindre nedgang. Forslaget til denne gruppen er derfor at hubroen ikke lenger skal ha status som sterkt truet på Norsk rødliste, men nedgraderes til bare å være sårbar.

Dette er Stenberg uenig i.

–Det ser ut til å være en klar forskjell mellom trøndelagsfylkene og vårt fylke. Ut fra det vi har funnet, er vi kritiske til at det skal skje en nedgradering. Vi mener hubroen må ha status som sterkt truet fortsatt, sier Ingvar Stenberg som er den som har fulgt hubroen tettest med feltarbeid og dokumentasjon i Møre og Romsdal.

STEIN BJØRU