‒ Våre tall viser at mange overvurderer kvinnens fruktbarhet. Man gambler med kvinnens biologi. Det legger press på å være fertil i en alder hvor man ikke er det i samme grad som tidligere, sier Anne Britt Vika Nilsen, jordmor og høgskolelektor ved Høgskolen i Bergen, til Kilden.no.

Forskeren mener at mange overvurderer evnen til å få barn i høy alder.

Mangler partner

Hun ble nylig ferdig med sin doktorgrad hvor hun ser på årsaker til at kvinner og menn venter med barn, og hvilke konsekvenser det kan få.

Én av tre kvinner og en av to menn i alderen 36 og 40 år hadde intensjoner om å få barn senere.

De viktigste årsakene til personene var barnløse var mangel på en passende partner, at man ikke følte seg moden nok og at de ville prioritere annet før man fikk barn. I tillegg var det en gruppe som ikke ønsket å få barn.

Menn vil gjerne vente

Det var spesielt menn som ønsket å vente med å stifte familie.

‒ Generelt er førstegangsfedre to til tre år eldre enn sin partner og vil vente lengre med å få barn. Menn må være bevisst på at dette kan medføre problemer med både redusert fertilitet og uheldige utfall av fødsel dersom partneren også er eldre, mener Nilsen.

Studien viser samtidig at det allerede fra 30-34-årsalderen er økt risiko for tidlig fødsel og dødfødsel.

- Større risiko

For kvinner over 35 år stiger risikoen ytterligere, og den aldersrelaterte risikoen kan da sammenlignes med risikofaktorene overvekt, fedme og røyking.

- Vi mener først og fremst at man ikke bør utsette å få barn hvis man ikke må. Statistikken viser at hele den reproduktive perioden er blitt forskjøvet, sier Nilsen til nettsiden.

Den mest fruktbare gruppen i Norge i dag er kvinner mellom 30 og 34 år.

‒ Vi ser på konsekvensene det har å vente, og hvorfor man venter. Risikoen er lav, men nettopp fordi mange føder i denne alderen, blir det flere utfordringer for samfunnet, sier hun.

- Ekstra press på kvinner

Nilsen er også opptatt av at mange tror det er enkelt å bli gravid fort, noe som ikke alltid er tilfellet. I Nilsens studie rapporterte 22 prosent kvinner og 12 prosent menn over 38 år at de hadde vanskeligheter med å få barn.

‒ I dag er det gjerne slik at alt faller sammen i 30-årene, både karriere og barn. Ikke i 20-årene, hvor flest fikk barn tidligere. Alt skjer når fertiliteten begynner å synke. Dette kan bli en ekstra belastning og press for kvinnene, når alt skal gå på skinner.

Mange overvurderer kvinnens evne til å få barn i høy alder, ifølge forsker Anne Britt Vika Nilsen. Foto: ntb scanpix