47-åringen forklarte seg i flere timer i dag. I løpet av forklaringen måtte han krype til korset flere ganger - for å innrømme servering av løgner. Dette er naturlig nok egnet til å svekke troverdigheten hans.

For som statsadvokat Arild Dommersnes sa etter at retten var hevet i ettermiddag:

- Det er vanskelig å si om forklaringen han kom med i dag, er den rette.

Havnå hevdet på sin side, på direkte spørsmål fra sorenskriver Helge Bjørnestad, at det han fortalte i dag, er sannheten. Likevel var det lite sammenheng i Havnås forklaring, først og fremst fordi han innrømmet å ha løyet i avhør flere ganger tidligere.

Hette

Et eksempel er en finlandshette, som Havnå tidligere har sagt at han hadde på seg fordi han frøs da han overnattet i en bil før ranet. I dag gjorde Havnå det klart at dette ikke stemmer; han overnattet aldri i noen bil.

Havnå sier derimot at han brukte hetten, som det er funnet hans DNA på, da han holdt vakt i Sørmarka i påvente av at ranerne skulle komme i de opprinnelige ransbilene.

Erling Havnå innrømmet dessuten at han løy da han fortalte politiet at David Toska kontaktet ham en stund etter ranet - med ønske om at Havnå skulle grave ned en kjølebag i Arendal.

- Dette er jo altså bare tull, sa Havnå i retten med et oppgitt uttrykk i ansiktet.

Da statsadvokat Dommersnes ville vite hvorfor forklaringene spriker på flere punkter i forhold til tidligere, svarte Havnå:

- Jeg gjorde så godt jeg kunne med den enkle, lille hjernen min.

Taus om andre

I retten var Havnå ellers svært forsiktig med å blande inn andre enn seg selv og David Toska, som allerede har tilstått dødsranet i Stavanger. Havnå hevder for eksempel at han ikke vet hvem han satt i samme bil som, da ranslaget flyktet fra Sørmarka, der Havnå ifølge sin egen forklaring hadde holdt vakt mens ranet ble utført.

Han ville heller ikke, til tross for sterkt påtrykk fra aktor, fortelle hvem som kjørte bilen. Havnå ville heller ikke ut med om sjåføren er en av de tiltalte i saken.

Derfor var det heller ikke overraskende da Havnå fortalte at han ikke vet hvem som skjøt politimannen Arne Sigve Klungland (53) ved Domkirkeplassen i Stavanger.

- Straff meg

To ting var likevel 47 år gamle Havnå klar på i dag; han innrømmet for det første å ha mottatt 400.000 kroner fra ransutbyttet. For det andre levnet han liten tvil om at han er skyldig i henhold til tiltalen.

- Jeg skyldig, straff meg, svarte Havnå da sorenskriver Bjørnestad lurte på om han hadde tenkt på å avstå fra å ta imot pengene.

Erling Havnå er, som den eneste NOKAS-tiltalte, også tiltalt for ranet av Postens brevsenter i Oslo 27. oktober 2003. I retten i dag nektet han for å ha vært med på dette, til tross for at hans DNA er funnet på en slegge og en bag inne på brevsenteret.