Over 20 000 nordmenn deltar i nettskoleutdanning. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at én av fire nettskoledeltakere er kvinner i alderen 20–29 år, og kvinnene utgjør over 60 prosent av studentene.

Mer fleksibilitet

Orkdalingen John Morten Stokke hører derimot til mindretallet av studiemassen.

– Jeg trengte mer fleksibilitet, i tillegg til at avstanden til studiestedet ble for stor, forteller han.

Stokke studerer til en bachelor i administrasjon og ledelse via nettstudier.

– For meg betyr det mye at jeg får muligheten til å være i vanlig jobb samtidig som jeg kan studere på kveldstid eller når det passer meg, sier Stokke.

Geografisk plassering ingen hindring

Ved nettskoleutdanning er det tre ulike undervisningsformer. Stedsbasert undervisning, nettbasert undervisning uten samlinger og nettbasert undervisning med samlinger. 92 prosent av deltakerne deltar på nettbaserte studier uten samlinger.

– Geografi er ikke lenger en faktor når folk skal velge studier. Nettlinje og pc er alt som trengs, og hvert år har vi flere hundre studenter som bruker denne løsningen, forteller kommunikasjonsansvarlig for Folkeuniversitetet, Vibeke Kaspersen.

Studerer over hele verden

Den mest populære nettstudieretningen Folkeuniversitetet tilbyr er jus. Her går det over 400 studenter, og pågangen er stor.

– Vi har hatt jusstudenter fysisk plassert i USA, Belgia, Paris, Lofoten og Lesja for å nevne noen. Vi opplever en voldsom økning av studenter som ønsker et mer fleksibelt studie. Den nettbaserte undervisningen foregår i klasserom med en foreleser med videooverføring, så man behøver ikke fysisk å være til stede som student,sier Kaspersen.

NKI Fjernundervisning er utdanningsinstitusjonen med flest nettstudenter og flest kursfullføringer.

Nettstudent: John Morten Stokke studerer til en bachelor i administrasjon og ledelse på nett. Foto: Privat