– Denne alliansen forplikter Norge til å jobbe med EU for å nå Parisavtalens mål, og må derfor bety slutten for Norges rå oljekjør i nord og aggressive letepolitikk, som alltid var et veddemål mot EUs konkrete klimaplaner, sier leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen undertegnet mandag en såkalt «grønn allianse», som skal forsterke samarbeidet mellom Norge og EU på klima, industri og energi.

Støre sier til TV 2 at avtalen ikke er bindende.

Måtte utsette signeringen

Avtalen skulle egentlig undertegnes på klimatoppmøtet i fjor, men ble utsatt fordi Norge og EU ikke ble enige om formuleringer om olje- og gassutvinning i Barentshavet.

Ifølge Dagens Næringsliv er disse formuleringene tatt ut av avtalen.

Også WWF og Greenpeace mener den grønne alliansen med EU må få konsekvenser for Norges oljepolitikk.

– Den nye samarbeidsavtalen viser at EU har klart å stå imot den norske oljelobbyen. Selv om partene understreker behovet for gass på kort sikt, er EU tydelig på at det ikke er rom for mer olje og gass i sårbare områder som Arktis. Det bør være et tydelig signal til regjeringen, sier leder i WWF, Karoline Andaur.

– Selv om avtalen er et kompromiss, ga ikke EU etter for norsk oljelobbyisme. Nå har regjeringen to valg; avslutte oljeletingen, eller handle i strid avtalen, sier leder i Greenpeace, Frode Pleym.

Tviler på at Norge leverer

Miljøpartiet De Grønne tror ikke Norge kommer til å levere på samarbeidsavtalen med EU.

– Denne avtalen kunne gitt et grønt byks for Norge, og gitt tydeligere rammer for opptrapping av grønn industri og energiproduksjon i Norge. Men det vi får er en ikke-forpliktende avtale som Norge neppe kommer til å levere på i årene som kommer, fordi regjeringen lar oljenæringen ta alt oksygenet i rommet, sier MDG-leder Arild Hermstad.

Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen er glad for at Norge knytter seg nærmere til resten av Europa, men er avventende til selve avtalen.

– Det som blir avgjørende er om dette gjør at regjeringen nå vil forsterke havvindsatsingen med større utbygginger og med direktetilknytning til Europa med hybdridkabler, sier Elvestuen, som mener regjeringen hittil har gjort for lite, for sent.