Veien er bar, natta er lys og kjøreforholdene gode. Like fullt er sjansen for å havne i en stygg trafikkulykke større i juni enn i januar. Sist helg skjedde den siste dødsulykken på de sørtrønderske veier, da en mc-fører omkom i en ulykke i Selbu.

LES OGSÅ: - Brutalt når liv går tapt uten forvarsel

Juni peker seg ut

Ferske tall fra Statens vegvesen viser at juni topper ulykkesstatistikken. Ikke i antallet ulykker, men i antall drepte og hardt skadde. De siste ti årene er 103 personer blitt hardt skadd eller drept i junitrafikken i Sør-Trøndelag. I februar, mars og april er antallet under 50 for årene fra 1998-2007.

- Dette betyr i praksis at det er dobbelt så stor sjanse for å bli kvestet eller drept i trafikken i juni, som det er i vårmånedene mars og april. Også juli peker seg ut som en måned med mange drepte og hardt skadet, sier Ivar Nervik, seksjonsleder og fungerende distriktssjef i Statens vegvesen i Sør-Trøndelag.

Et varsko

Det er første gang Statens vegvesen i Sør-Trøndelag har fått utarbeidet en statistikk som viser når trafikken tar flest liv.

- Tidligere har vi hatt fokus på når de fleste ulykker skjer. Vi vet at september og oktober er de verste ulykkesmånedene. Derfor er det bemerkelsesverdig når vi nå ser at juni og juli er månedene hvor flest blir drept og alvorlig skadet, sier Nervik.

- Det er viktig at folk blir klar over dette. Det er et varsko alle ferierende bør ta med seg. Folk må ta det mer med ro i sommermånedene, poengterer Nervik.

Mc-ulykker

Nervik mener en viktig grunn til at juni er en verstingmåned, er at trafikkmengden øker.

- Noe av dette kan selvfølgelig tilskrives trafikkøkningen. Vi får mange ferierende som er ukjente på veinettet i juni og juli, påpeker Nervik.

Han tror trafikktettheten fører til at flere også foretar forbikjøring med større risiko enn ellers. Og de sikkerhetsmarginene vi legger inn på vinterføret i januar, dropper vi glatt i juni.

- I tillegg er det i sommermånedene tohjulingene er ute på veiene, påpeker Nervik som mener mc-førerne er overrepresentert på ulykkesstatistikken. I løpet av tiårsperioden fra 1998 er 94 mc-førere alvorlig skadet eller drept på sørtrønderske veier.

Foto: Foto: Kjell A. Olsen