1. juli hadde DNT 8000 flere medlemmer enn på samme i tid i fjor, det er vekst på fire prosent.

- Det kan gå mot nok et rekordår, sier kommunikasjonssjef Merete Habberstad.

Høysesongen har nettopp begynt for foreningen, og de venter mange innmeldinger i tiden framover. De siste årene har gjennomsnittsalderen blant medlemmene gått ned, og trenden fortsetter.

Ungdom og barnefamilier trekkes mot opplevelser i fjellet. Habberstad mener at dette blant annet kan skyldes en bevisst satsing fra deres side. Basecamp, fjelleir, og årets nyhet Newton-camp i samarbeid med Tekna, gir unge enn friskere innfallsvinkel til den tradisjonelle fjellturen.

Bruker naturen

40 000 nordmenn under 26 år er med i turistforeningen. I år DNT-Ung feirer 20 års-jubileum, mens Barnas Turlag har holdt på halvparten så lenge.

Marius Krokan i Nord-Trøndelag turistforening Ung mener at økningen skyldes at ungdom har fått øynene opp for at det er artigere å være i fjellet enn å bare sitte hjemme foran pc-en.

- Dessuten tror jeg at folk som Lars Monsen har fått folk til å dra mer ut, sier han.

Unge turledere og flere annerledes aktiviteter som kano og klatring på turene trekker flere. Krokan mener at det er blitt vanligere å bruke naturen, i stedet for bare å gå fra hytte til hytte, og at dette appellerer til ungdom.

Fortsatt fred og ro

Kommunikasjonsjef Habberstad sier at DNT utførte en undersøkelse i mai som viste at 1 av 5 av oss er villig til å bruke mer av ferien vår i Norge med tanke på miljøet og klimautfordringen.

- Dette er også et argument for å bruke sin egen kropp og å ikke reise utenlands i ferien, sier hun.

Kommunikasjonssjefen mener det er ekstra positivt at DNT fortsetter veksten samtidig som det blir stadig flere forskjellige tilbud å velge mellom.

- Men selv om medlemsmassen er større, er det fortsatt mulig å finne fred og ro i fjellet, mener Habberstad.

Foto: TONE FRIDÉN
Foto: TONE FRIDÉN