Det kom en stor svart røyksøyle ut av tunnelen etter eksplosjonen. Foto: NTB scanpix

Dagen begynte som normalt, forteller sjåføren til NTB. Han tok ferja fra Måløy til Bremanger og skulle videre til Florø.

- Da jeg kom i tunnelen, så jeg i speilet. Det var ingen å se bak meg da jeg gikk ned i tunnelen. Jeg kom ned og var på vei opp igjen. Omtrent halvveis oppe på den andre siden hørte jeg først et smell. Jeg kikket i speilet og så at det hadde skjedd noe med hengeren. Den var mer ute på siden enn den skulle. Så stoppet jeg og hoppet ut av bilen for å se hva som hadde skjedd, sier Myrestrand.

Vogna slet seg

Sjåføren oppdaget da at tankvognen sto 50– 100 meter lenger ned i den undersjøiske tunnelen. Den hadde slitt seg og gått i fjellveggen, og bensinen fosset ut.

En bil kom imot, men Myrestrand fikk stoppet den. Så sprang han bort til en nødtelefon og fikk kontakt med veimeldingssentralen.

- Mens jeg sto i telefonen med dem, så smalt det. Da antente bensinen. Det kom veltende svart røyk mot meg, sier han.

Sjåføren hev seg i bilen og kjørte ut. Det kom flere smell mens han kjørte oppover.

- Jeg så i speilet på vei oppover at røyken var i ferd med å ta meg igjen, forteller han, som likevel kom seg velberget ut.

Draget røk

Draget på hengeren på ulykkesbilen i tunnelen i Bremanger har røket tvers av. Ifølge eksperter er dette svært uvanlig.

Ifølge VG var tankbilen EU-godkjent i fjor og inne til teknisk kontroll i vår.

Et bilde fra eieren av vogntoget, Måløy Havneservice, viser at draget på hengeren er røket, slik at det fortsatt sitter fast på selve lastebilen.

- Det har røket tvers av. Dette er sånt som ikke skal skje, sier teknisk rådgiver Rune Damm i Norges Lastebileier-Forbund til VG.

Kan være produksjonsfeil

Forsker Torkel Bjørnskau ved Transportøkonomisk Institutt (TØI) kaller hendelsen «svært uvanlig og overraskende», samtidig som han tar forbehold om at detaljene om ulykken ikke er kjent.

Forskeren lurer på om det kan dreie seg om en produksjonsfeil.

- Store tankbiler med farlig gods er kjent for å ha den beste sikkerheten, derfor er det spesielt merkelig, sier han.

Tankbilsjåfør Tore Myrestrand blir hyllet etter innsatsen i Skatestraumtunnelen. Den ene hengeren på traileren slet seg og tok fyr. Myrestrand varslet om ulykken og fikk andre personer ut før han selv måtte flykte fra den tjukke røyken. Foto: NTB scanpix