Mandag ettermiddag la studieveileder Kristin Brataas i Nordre Aker Frp ut en melding på Facebook der hun brukte grove og rasistiske ord i en omtale av miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg. Det var Dagsavisen som først omtalte saken.

I meldingen stod det:

«Jeg blir så inni granskauen forbanne på dette «fittetryne» av ei vietnamesermegge. Send henne og hennes likesinnede til Vietmam eller Nord-Korea hvor denne kommunistiske diktatoriske sekten passer inn !!!»

Lagt ut i affekt

- Meldingen la jeg ut i affekt fordi jeg var så irritert på dieselforbudet her i Oslo. Jeg skjønte etterhvert at det var upassende og uforskammet, så jeg slettet den. Den lå ikke ut mer enn en halvtime, så jeg skjønner ikke alt oppstyret, sier Brataas til Adresseavisen.

Etter at saken ble kjent har det haglet inn med negative meldinger på hennes egen Facebook-side.

Normal språkbruk for trøndere

Frp-politikeren forklarer at hun som opprinnelig trønder er vant til å bruke sterke ord og uttrykk når man blir provosert og engasjert.

- Da jeg var ung og bodde i Trondheim var slik språkbruk ganske vanlig. Det er mulig det har forandret seg litt siden den gang.

- Du får mye dritt tilbake på Facebook nå?

- Ja, men det roer seg nok snart. Vi trøndere er vant til å stå i stormen, avslutter hun.

Ikke typisk trøndersk

Ifølge språkekspert ved NTNU Tor Erik Jenstad er det imidlertid lite i meldingen til Brataas som er typisk trøndersk.

- Jeg ser egentlig ikke noe typisk trøndersk språk her. Det hun skriver virker mer østlandspreget synes jeg. I sammenhengen blir det jo uansett helt forferdelig. Det viser en total mangel på forståelse for situasjonen det blir fremsatt i. Men det finnes selvfølgelig mange saftige uttrykk på trøndersk, også de som er verre enn de som ble brukt i dette innlegget, sier Jenstad.

- Hvilke da?

- Ja, vi har jo «sjuttufett», for eksempel. Men man må jo selvfølgelig tenke seg godt om før man kommer med slike karakteristikker. Det er typisk trøndersk å vise folkeskikk også, avslutter språkeksperten.

foto