Tirsdag morgen klokken 08 møttes ledere for de seks partiene som skrev under avtalen om å stramme inn asylpolitikken for å drøfte status etter at Regjeringens forslag har vært ute på høring.

- Regjeringen har ikke tatt endelig beslutning om hvilke forslag vi vil legge frem for Stortinget, sa Erna Solberg etter møtet.

- Min konklusjon er at det har vært gode innspill og gode diskusjoner. Vi vet litt mer om hvor vi står, sa Solberg.

Dette er det første asylmøtet mellom forlikskameratene etter at avtalen ble underskrevet 19. november.

KrF-leder Knut Arild Hareide regner med at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil gi beskjed om at Regjeringen justerer de 40 innstramningsforslagene etter den harde kritikken som kom frem i høringsrunden.

- Det er naturlig at de gjør endringer og justeringer og at Regjeringen redegjør for dette på møtet. At de skal stå på forslagene regner jeg som lite sannsynlig siden instanser som UNE, UDI og Advokatforeningen kommer med de innspillene de gjør, sa Hareide til Aftenposten før møtet.

- Sitter med gode argumenter

KrF har signalisert at det er tre hovedområder partiet synes er problematiske: Forslagene om strengere regler for familiegjenforening, at enslige mindreårige asylsøkere bare skal få midlertidig opphold til de er 18 år og generelt mer bruk av midlertidig opphold.

- Hvor problematisk er det om Regjeringen velger å stå fast på alle forslagene de har lagt frem?

- Da vet vi hva vi har å forholde oss til og møtes til forhandlinger. KrF sitter med gode argumenter for at forslagene bør endres når vi kan bruke det Regjeringens egne fagorganer sier, mener Hareide.

Hadde oppvaskmøte i januar

Innvandringsminister Listhaug har fått sterk kritikk fra opposisjonen for sin retorikk i debatten om innvandring og integrering.

Hareide vil imidlertid ikke bruke møtetiden tirsdag på å legge frem slik kritikk. Denne oppvasken tok KrF-lederen på et møte han og flere andre KrF-politikere hadde med Listhaug i januar.

- Møtet var på Listhaugs initiativ, og det syntes jeg var på sin plass, sier Hareide, som ikke ønsker å referere mer fra hva som ble sagt på møtet.

Etter det Aftenposten kjenner til hadde også Venstre et slikt møte med Listhaug i januar der asylpolitikken var tema.

Også det siste året justisminister Anders Anundsen hadde ansvar for innvandringspolitikken ble det holdt jevnlige møter mellom statsråden og samarbeidspartiene.

Støre: Forventer at Regjeringen lytter

Ap-leder Jonas Gahr Støre forventer at Regjeringen på det timelange møtet kommer med sin oppsummering av høringsrunden og sender signaler om hovedretninger man ser for seg i lovforslagene som skal legges frem for Stortinget før påske.

- Regner du med at Regjeringen vil varsle at de mest omstridte forslagene blir trukket?

- Jeg forventer at de har lyttet til tilbakemeldingene. Det må et flertall til for å få gjennomført noen av forslagene, sier Støre.

På møtet tirsdag vil han ta spesielt ta opp to spørsmål: Hva som er Norges stemme i internasjonale fora når den kritiske flyktningsituasjonen i landene rundt Middelhavet er tema, og hvordan Regjeringen har fulgt opp Stortingets pålegg om tiltak for barn som bor i mottak.

Ap-lederen har varslet at partiet hans vil si nei til forslaget om fire års ventetid for familiegjenforening og at kravet om hvor lenge man må ha bodd i Norge for å få permanent oppholdstillatelse skal utvides fra tre til fem år.

Men også når det gjelder midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere og endrede regler for grensekontroll holder Ap døren åpen for å si nei.

Under den muntlige spørretimen i Stortinget 10. februar, åpnet statsminister Erna Solberg (H) for endringer i det etter hvert omstridte høringsnotatet.

Med henvisning til at forslagene var laget i «rekordhurtig fart», sa Solberg at det «kan godt tenkes at det er områder i høringsutkastet som, nettopp fordi det er kommet innspill, bør ses på på en annen måte».