Politiets bombegruppe fjernet gjenstanden fra bilen like før klokka 13.30, og like etter ble sperringene i sentrum opphevet. Gjenstanden var ikke farlig, opplyser Oslo-politiet tirsdag ettermiddag. - Det var en øvingsbombe som amerikanerne har vedkjent seg. Den ble brukt under en intern øvelse, og så er den glemt fjernet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt  til VG Nett.

Varslet om mistenkelig gjenstand

Klokken 11.22 varslet ansatte ved USAs ambassade om en mistenkelig gjenstand under en bil i nærheten. Politiet svarte med å evakuere et område på 500 meter rundt ambassaden. Nationaltheatret og Stortinget T-banestasjoner ble stengt, og politiet ba departementer og etater innenfor denne radiusen om å igangsette evakuering, sa operasjonsleder i Oslo politidistrikt Martin Todnem til NTB tirsdag formiddag.

– Gjenstanden ble funnet av ambassadens sikkerhetspersonale da bilen var på vei inn til ambassaden, sier Todnem.

Den ansatte som disponerte bilen er gjort rede for, og han mistenkes ikke for å ha gjort noe ulovlig, opplyser politiet.

Ambassaden ligger i Henrik Ibsens gate 48 vest i Oslo, et par hundre meter fra Slottet.

Stort politioppmøte

Politibiler og ambulanser sto tirsdag ettermiddag oppstilt i en lang rekke på Karl Johan, mens Slottsplassen var tømt for mennesker. Området ved Solli plass ikke langt unna ambassaden er fullt av politi og skuelystne turister, opplyser NTBs fotograf på stedet. TV 2 melder at gardister deltok i evakueringen av området. Kongefamilien var ikke på Slottet, opplyser kommunikasjonssjef Marianne Hagen til NTB.

Ruter skriver på sin nettside at man må påregne store forsinkelser i kollektivtrafikken som følge av hendelsen.

Denne bilen ved den amerikanske ambassaden i Oslo utløste full bombealarm tirsdag formiddag. Den mystiske pakken som ble funnet i bilen viste seg å være en ufarlig øvelsesbombe som ambassaden hadde glemt å fjerne fra sin bil etter en øvelse tidligere. Foto: NTB Scanpix