– Jeg håper og tror at det gir demonstrantene en ny kraft. De vet at denne systematiske diskrimineringen av kvinner og krenkelsen av alle som åpent motsetter seg regimet, er uholdbar for Irans fremtid, sier Bitte Hammargren til nyhetsbyrået TT.

Hun er Midtøsten-ekspert ved Utrikespolitiska Institutet i Stockholm og har besøkt Iran en rekke ganger. Hammargren mener at Mohammadi, som sitter fengslet i Iran for sin kamp for kvinners rettigheter, er en særdeles verdig prisvinner.

– Hun er så ukuelig og sterk til tross for alt hun har vært gjennom. Hun er ikke redd for å si meningen sin, selv om hun vet at det har sin pris.

– Den vil gi håp

Fataneh Farahani, professor i etnologi ved Stockholms universitet, sier hun ble veldig glad og rørt da hun fikk høre hvem som hadde blitt tildelt fredsprisen.

– Akkurat nå er jeg full av glede. Jeg tenker på alle meldingene jeg har fått fra unge jenter og kvinner, venner og familie i Iran, sier hun til TT.

– Hvordan kan prisen påvirke protestbevegelsen i Iran?

– Den vil gi håp til dem som er fengslet. Et tegn på at alt ikke er forgjeves, sier Farahani, som selv er fra Iran.

Følger trenden

Ifølge Dan Smith, direktør for det internasjonale fredsforskningsinstituttet SIPRI, er årets utdeling i tråd med Nobelkomiteens valg de siste årene.

– For tredje år på rad har de valgt å fokusere på menneskerettigheter. Og Narges Mohammadi er et fremragende eksempel på en person som står i spissen for likestilling og menneskerettigheter, sier han.

I Nobelkomiteens begrunnelse for tildelingen står det følgende:

«Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2023 skal gå til Narges Mohammadi for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle.»