– Det er viktig å presisere at kun en liten del av Åsne Seierstads bok handler om Breiviks mor. Det er en bok om 22. juli, ikke en bok om Wenche Behring Breivik, sier Kagge til NTB.

Seierstad har skrevet en bok om 22. juli, Anders Behring Breivik, folk som var på Utøya og hvordan terrorhandlingene påvirket livet til familiene deres.

Forlegger Erling Kagge understreker at Seierstad opptrådte svært varsomt i sitt møte med Breivik, fordi dette var en alvorlig syk kvinne, som lå på dødsleiet.

Forlagskrig

Kagge reagerer sterkt på påstander i Marit Christensens bok «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik» om at Breiviks mor skal ha kastet ut Seierstad og Wenche Behring Breiviks advokat Ragnhild Torgersen da de avla henne et besøk på sykehuset.

– Marit Christensen tar grundig feil når hun i sin bok hevder at Breiviks mor kastet ut Åsne Seierstad. Det er helt udokumenterte påstander. Samtalen ble avtalt på forhånd og via hennes advokat. Vi har hele samtalen på bånd, så fakta er udiskutabelt. Jeg håper Aschehoug kommer med en beklagelse, og at de endrer påstandene i de neste utgavene av boka, sier Kagge til NTB.

Kagge sendte onsdag kveld en epost til forlagsredaktør Mads Nygaard i Aschehoug der han skriver:

– Vi ber om at det under morgendagens pressekonferanse blir gjort oppmerksom på at opplysningene om møtet mellom Wenche Behring Breivik og Åsne Seierstad ikke samsvarer med det som faktisk skjedde, og vi ber om en beklagelse fra forlaget om at de feilaktige beskrivelsene fra dette møtet ble trykket uten at opplysningene ble sjekket. Vi tar det for gitt at opplysningene blir korrigert i et eventuelt nytt opplag av boken.

Forleggeren vil verken kommentere opplysningen eller spekulere på om spørsmålet eventuelt skal tas inn for retten.

– Det er en grov feil i boka. Når Aschehoug ikke ønsker å beklage en grov feil, så er det selvkommenterende, sier han til TV 2.

«Moren» framskyndet

Seierstads bok «En av oss» blir utgitt 11. november. Først var Marit Christensens bok «Moren» varslet utgitt 15. november, men onsdag ble det klart at forlaget Aschehoug hadde ombestemt seg og at boka slippes allerede torsdag.

Både forlaget og Christensen selv nekter for at boken er fremskyndet på grunn av Seierstads bok. Erling Kagge vil ikke kommentere at Aschehoug har framskyndet utgivelsen.

Wenche Behring Breivik døde etter lengre tids sykdom i mars i år, og før hun døde ønsket hun å stoppe boken til Marit Christensen. Forlaget Aschehoug har likevel bestemt seg for å gi ut boken, til tross for Wenche Behring Breiviks siste ønske.