Er du som mange andre, og blir oftest solbrent når du ikke er ute for å sole deg? De fleste blir faktisk solbrent når de gjør andre ting ute, som å stelle i hagen, være på kafé eller drive med sport. Det er særlig menn og personer under 45 som blir oftest solbrent.

- Det er tydeligvis lettere for oss å være oppmerksom på sterk sol når vi er ute for å sole oss.  Solkremen er med i bagen, og kanskje er vi til og med under en parasoll. Men hva med når barna er på fotballcup eller vi legger ut på sykkeltur, holder på en lang, solrik vårdag i hagen eller pusser båten? Kroppen har godt av litt sol, men ikke for lenge av gangen. Da er det fort gjort å bli solbrent, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Sterkere enn normalt

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder forekomst av hudkreft. Hele 85 prosent av tilfellene skyldes overdreven soling, ifølge kreftregisteret. Faktisk dobles risikoen for hudkreft dersom du har vært solbrent mer enn fem ganger.

- UV-strålingen fra solen er på sitt sterkeste nå mot sankthans og utover sommeren. Med strålende sol, og litt tynt ozonlag som nå, blir UV-strålingen enda sterkere enn normalt over hele landet. Jo lenger nord man kommer, jo tynnere er ozonlaget. Huden er ikke skikkelig forberedt, så nå er det spesielt viktig å bruke solbeskyttelse, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

Positiv trend

- Noen av oss er særlig følsomme for strålingen fra solen og må være ekstra påpasselig med solbeskyttelse. Det gjelder blant annet de som blir lett solbrente, de med mange fregner eller de som har hatt hyppige og alvorlige solforbrenninger i barndommen, sier Nilsen.

Kreftforeningen og Statens strålevern har nylig spurt folk om hvilke solvaner de har. Resultatet viser en positiv tendens: Færre blir solbrente nå enn for to år siden. Mens 56 prosent svarte at de ble solbrent i 2012 er tallet sunket til 42 prosent i 2014.