Tirsdag ble første dag av årets seilaser avlyst på grunn av lyn og torden. Onsdag var det fine seilforhold, og kongen fikk sendt de startende båtene ut fra start i sundet mellom Nakholmen og Lindøya i Oslo.

På avslutningsdagen torsdag satte manglende vind en stopper for seilasen. Kongen var på plass i kongesjaluppen Stjernen, som er fast startbåt under regattaen.

Dermed ble det med én kongelig start av tre mulige i årets seilaser.

Det var kong Haakon VII som i sin tid tok initiativ til regattaen i 1919. Siden den gang har H.M. Kongens serieseilaser blitt arrangert hvert år – med unntak av krigsårene 1940-1945 og under koronapandemien i 2020.

Regattaen har altså blitt arrangert av tre kongegenerasjoner – kong Haakon, kong Olav og kong Harald – hele 96 ganger, skriver Kongelig Norsk Seilforening.

Kong Harald har, med få unntak, vært til stede som regattasjef og dommer hvert år siden kong Olav døde i 1991, skriver Kongehuset.

Tidligere denne måneden seilte kong Harald og hans mannskap VM for 8-metere. På Genfersjøen, på grensen mellom Sveits og Frankrike, endte kongen og mannskapet på en 10. plass i mesterskapet.